Motivatie binnenstebuiten – Huub Nelis & Yvonne van Sark

Boek: motivatie binnenstebuiten

Ik heb dit boek gelezen omdat ik geïnteresseerd was in mijn eigen motivatie en die van klasgenoten. Waar motivatie vandaan komt en hoe het zo lijkt te verschillen tussen studenten.

Deze vragen worden in dit boek goed beschreven. Allereerst werd het verschil tussen intrinsieke en excentrieke motivatie beschreven. Hier had ik al wel wat over gehoord maar in het boek werd het duidelijk uitgelegd met voorbeelden. In het boek kwamen sowieso veel voorbeelden voor.

Het verschil in motivatie tussen studenten lag niet zo zeer aan het feit dat sommige studenten geen motivatie hebben. Het is vooral zo dat studenten gemotiveerd zijn voor verschillende dingen. De een is vooral bezig met de toekomst en kennis vergaren en de andere is meestal bezig met het onderhouden van sociale contacten en sporten. Die laatste studenten laten hun motivatie niet zien in de klas. Het is belangrijk om deze studenten te inspireren zodat ze uit zichzelf bezig gaan, intrinsieke motivatie.

Er word geschreven over een hoger doel, iets dat je bereikt bij het verbinden van je passie, missie, kwaliteiten en je carrière. Het word ook wel een levensdoel genoemd. Veel jongeren vinden het leuk om hierover te praten, en dat is ook goed. Zo krijgen ze meer inzicht in hun drijfveren en zichzelf.

Er kwam in het boek ook een citaat voorbij van een leerling waar ik het erg mee eens ben:
‘Als ik soms om me heen kijk in de klas, heb ik echt medelijden met de andere leerlingen. Die zitten daar zonder dat ze er iets aan vinden. Ik heb hele enthousiaste ouders die overal met mij over praten. Dat is denk ik de reden dat ik zo gemotiveerd ben.’  Kisha, 16 jaar.

Ik raad dit boek zeker aan voor elke leraar, ouder en andere mensen die veel omgaan met jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s