Niet belonen met technologie in de klas

Ik herinner het nog van mijn basisschooltijd, had je je rekenopdracht af dan mocht je op de computer. Dit gebeurde regelmatig. Lijkt een goede motivatie voor leerlingen, ze gaan meer hun best doen om zo snel mogelijk op de computer te mogen. Helemaal fout.

Demotiverend
Het werkt niet. Uit ervaring weet ik dat als je slechter bent dan de rest van de klas in een bepaald vak, dat dit erg demotiverend werkt. Mijn opdracht was al verminderd en alsnog was ik nooit op tijd klaar om op de computer te mogen. Als kind word je er sip van als je al je vriendjes en vriendinnetjes ziet vertrekken naar het computerlokaal terwijl jij nog zit te zwoegen. Het heeft mij, en de andere zwakkere leerlingen, absoluut niet gemotiveerd om beter mijn best te doen met rekenen. Ik deed al zo erg mijn best en alsnog was ik niet snel genoeg klaar. Nogal slecht voor het zelfbeeld van een kind, lijkt mij.

Motiveren
Wat toen gold voor computers, geld nu natuurlijk ook voor tablets en andere technologie. Kinderen motiveren met zulke beloningen pakt erg negatief uit voor de kinderen die nooit een beloning krijgen. Zoek andere manieren, zoals beloningen per niveau, als de leerling verbeterd dus.

Adaptief onderwijs
Door technologie niet in te zetten als beloning maar als middel om de vooruitgang van een leerling te meten, gaat de motivatie van alle kinderen vooruit. Maak gebruik van apps of programma’s die adaptief onderwijs aanbieden, zoals de methodes van Snappet. Daarnaast vind u op deze site een verzameling van verschillende adaptieve applicaties. Ik heb geen ervaring met deze mogelijkheden aangezien ik geen les geef, maar bepaalde opties zien er veelbelovend uit.

Voortgang leerling
Bij deze methodes en apps wordt de voortgang van de leerling voor de leerkracht bijgehouden. De leerkracht hoeft minder na te kijken en heeft meer tijd over voor contact met de leerlingen. Het niveau van de leerlingen is beter bekend en zo kunnen beloningen gegeven worden bij vooruitgang i.p.v. bij het afronden van een opdracht.

Gamification
Bij het geven van beloningen kunt u er voor kiezen gamification toe te passen. Werkend met titels en/of levels maakt u gebruik van Lee Sheldon’s grading procedure. Dit is vermoedelijk lastiger bij het basisonderwijs maar ik zie het zeker voor me in het vo of mbo/hbo. De leerlingen hebben hier zeker zelfstandigheid voor nodig of ontwikkelen dit in de loop van de tijd door dit systeem.

Straffen met technologie
Laten we dus niet leerlingen straffen met technologie, want dat is uiteindelijk wat er gebeurd bij zwakkere leerlingen als je technologie inzet als beloning. Het zijn juist de zwakkere leerlingen die je met de groep wil meetrekken, je wilt ze niet demotiveren. Gebruik technologie anders, als een middel, om tot betere resultaten en meer motivatie in de klas te komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s