Leren en lesgeven organiseren met Trello

Vandaag wil ik een applicatie met jullie delen die super handig is voor organiseren. Het heet Trello en het is bedoeld voor iedereen met een druk leven. Niet speciaal voor leerkrachten ontworpen dus, maar zeker een must have! Het is een website en de apps zijn ook beschikbaar in de app store en de play store.

Met Trello kan je je hele leven organiseren. Het is te vergelijken met een boekje vol met to do lijstjes maar dan een die je altijd bij je hebt op je mobiel. Je hebt een goed overzicht over alle onderwerpen en je hoeft niet meer haastig te bladeren door een boekje om te kijken naar wat je moet doen.

Trello is onderverdeeld in verschillenden “Boards” die staan voor verschillenden onderdelen van je leven. Binnen deze boards kan je verschillende lijstjes maken, deze kan je vullen met “Cards”, de dingen die je moet doen, onthouden enz.

Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe een board eruit kan zien, deze afbeelding is afkomstig van trello.Trello Board

Alles hieraan is aan te passen, de titel van je board, de titel van je lijst, de cards zelf, de achtergrond en de gekleurde labels. Je kan mensen toevoegen aan je board, zodat je gemakkelijk samen kan werken aan een gezamenlijk project. Nadat je personen hebt toegevoegd kan je hun foto slepen naar een card om aan te geven dat diegene bezig gaat met die card. Zo kan je makkelijk taken verdelen en overzicht houden.

De basis
Een groot voordeel van trello, wat hun ook onderscheid van de andere bedrijven die to do lists aanbieden, is dat je de cards van de ene lijst zeer gemakkelijk naar de andere lijst kan verplaatsten. Je hoeft ze er alleen maar naar toe te slepen. Dit is een van de dingen die trello zo gemakkelijk en gebruiksvriendelijk maakt. Bij het bovenstaande voorbeeld kan je dus als je bezig bent met een card, hem verplaatsen van “To do” naar “Doing” en later als je klaar bent naar “Done”. Je krijgt op deze manier een duidelijk overzicht van wat je nog moet doen, wat je aan het doen bent en wat klaar is.

Je hoeft het natuurlijk niet te houden bij “To do” “Doing” en “Done”. Deze titels kan je helemaal aanpassen aan wat past bij jou en jouw leven. Je kan ook alle taken van je werk verzamelen in 1 board, maar dan per project. Zo houd je overzicht over alles wat je op je werk moet doen, met 1 blik op het scherm. In de afbeelding hieronder heb ik een voorbeeld weergegeven van hoe een board met daarin 3 projecten eruit ziet.

Schermafdruk 2015-09-21 21.14.28

Naast de lijst “Overig” kan nog een lijst worden toegevoegd waar je alle cards naartoe sleept die klaar zijn.

Voorbeelden leerkrachten
Speciaal voor leerkrachten heb ik een aantal voorbeelden gemaakt van hoe je Trello kan inrichten. Hieronder een board met de naam “klassenmap”. Hierin staat alles wat er moet gebeuren voor die klas, geen details maar een algemeen beeld.

Schermafdruk 2015-09-21 21.22.15

Voor grotere projecten kan het echter handig zijn om hiervoor een speciaal board aan te maken. Je kan dan beter ingaan op de verschillende fases of onderdelen. Hieronder heb ik een voorbeeld board gemaakt voor het kiezen van methodes.

Schermafdruk 2015-09-21 21.29.35

Ik heb hier gebruik gemaakt van labels (de kleuren) om overzicht te houden tussen de verschillende vakken. Alle wiskunde methodes blauw, alle aardrijkskunde methodes groen, enzovoort.

Als je werkt in een team en samen methodes moet kiezen kan het handig zijn dit board te delen. Je kan dan aangeven wie bepaalde methodes bekijkt.

Opties
Er zijn verschillende opties die nog niet aan bod gekomen zijn, maar die wel erg handig zijn. Je kan een deadline toevoegen aan een card en alle kaarten met deadlines bekijken op een agenda. De agenda is niet een standard functie van trello, je kan deze per board aan zetten onder het menu > Power-Ups. Hieronder een voorbeeld van de agenda.

Schermafdruk 2015-09-21 21.35.52

Je kan aan een card meer informatie toevoegen. Je doet dit door op de card te klikken. Daar kan je extra notities, een opsomming en bestanden toevoegen. In de afbeelding hieronder zie je hoe dat eruit ziet.

Schermafdruk 2015-09-21 21.42.32

Een andere optie is het stemmen op cards. Dit kan is ook een Power-Up en moet je dus handmatig aanzetten via het menu. Dit is zeer handig als je in een team werkt met veel ideeën en opties. Elk teamlid kan dan stemmen op een card, bijvoorbeeld een methode. Zo krijg je een goed overzicht over wie het er mee eens. In de bovenstaande afbeelding kan je zien dat ik gestemd heb op een card.

Scholieren en studenten
Ook scholieren en studenten kunnen gebruik maken van trello, kijkend naar de bovenstaande voorbeelden kan je je trello zo inrichten dat het past bij jou. Je kan het gebruiken bij groepsopdrachten maar ook voor het bijhouden van je huiswerk.

Personal life
Trello is ook zeer geschikt om je leven naast werk of school bij te houden. Ik doe dat zelf door een board aan te maken met daarin een lijst voor elke dag van de week en een lijst voor de dingen die klaar zijn. Elke week vul ik deze opnieuw met dingen zoals boodschappen doen, sporten, het lezen van een bepaald artikel of boek of een vermelding van een belangrijke afspraak zoals de huisarts. Alles waar ik die dag, buiten werk en school om, rekening mee moet houden.

Vroeger deed ik dit altijd op papier, elke dag een aparte lijst. Het was echter vervelend om een taak door te krassen en opnieuw op te schrijven bij de volgende dag als je het niet hebt kunnen doen. Nu sleep ik hem simpel naar de volgende dag. Aan het eind van de week heb ik ook een overzicht van alles wat ik die week gedaan heb en voel ik me super productief!

Kosten
Trello is helemaal gratis te gebruiken. Je mist geen opties. Er is wel een betaalde versie maar die geeft alleen de mogelijkheid tot andere achtergronden en het uploaden van grotere bestanden. Voor bedrijven met veel teams die gebruik maken van trello is het wel verstandig om te kijken naar de mogelijkheden van trello voor bedrijven.

Een gedachte over “Leren en lesgeven organiseren met Trello

  1. topapplicatie! Je kunt hem ook heel goed alleen gebruiken als leerkracht. Dus nog niet eens direct om te delen met je duopartner.Heel handig om je werkzaamheden te plannen en overzicht te houden over alle kleine regeldingetjes die nog moeten gebeuren!Maar ook om de lange termijnklussen niet te vergeten! Zit je op de bank thuis, schiet je nog iets te binnen, hup… zo op trello gezet en uit je gedachten ! Super!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s