Communicatie tussen leerkracht en ouders – Nieuwe toepassingen

Het is als leerkracht zeer belangrijk om goed te communiceren met de ouders van je leerlingen. Op deze manier ontstaat er een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel dat goed uitpakt voor het kind. Ouders hebben namelijk een grote invloed op hoe hun kind zich op school ontwikkeld. Goede ouderbetrokkenheid draagt vaak bij aan betere resultaten voor de leerlingen omdat beide partijen samen beter weten wat belangrijk is voor het kind. Leerkrachten en ouders kunnen zo informatie delen en op elkaar inspelen. Leraren weten de verwachtingen van de ouders, maar ook andersom. Ouders kunnen bijvoorbeeld makkelijker aan de slag gaan met extra oefening als ze ook weten waar de leerkracht in de klas mee bezig is.

“Goede ouderbetrokkenheid draagt vaak bij aan betere resultaten voor de leerlingen.”

Communicatie tussen leerkracht en ouders is ook bevorderlijk voor de ouderparticipatie. Als ouders weten wat de activiteiten zijn, zullen ze hier eerder aan meewerken. Zodra kinderen ouder worden en de ouders niet meer in de klas komen om hun kind af te zetten word het lastig om informatie aan de ouders door te spelen. Brieven die meegegeven worden aan de leerlingen verdwijnen onderin de tas en mails raken zoek tussen alle andere mails. Erg jammer als er net een leuke activiteit georganiseerd word waar ouders bij nodig zijn.

Aanpak
Om de communicatie met ouders te vergroten moeten er verschillende dingen gebeuren. Allereerst moet je contact leggen met de ouders, ze een beetje leren kennen en weten hoe ze reageren. Daarna is het verstandig ze op de hoogte te houden van leuke dingen en activiteiten in de klas. Zo wennen ouders aan het regelmatig ontvangen van berichten vanuit school. Daarna kan je af en toe een serieus bericht of een verzoek tussendoor doen. Doordat ze gewend zijn regelmatig leuke berichtjes te krijgen zullen ze eerder geneigd zijn tijd te nemen om je bericht te lezen en er iets mee te gaan doen.

Apps/toepassingen
Als je merkt dat je mailtjes of brieven niet goed aankomen, kan je op zoek gaan naar andere dragers voor je informatie. Deze toepassingen werken vaak wel omdat het een speciale omgeving, dat lijkt op een sociale media omgeving, is voor schoolberichten.

KlasbordKlasbord logo communicatieplatform voor scholen en ouders
Dit is de grootste en bekendste app die speciaal ontwikkeld is voor de communicatie tussen leerkracht en ouders. Als leerkracht kan een tekstbericht of foto delen maar je kan ook een pol oprichten (bijvoorbeeld over wie kan helpen met het versieren van de school voor Sinterklaas). Je bent de enige die berichten kan plaatsten (dit kan je ook anders instellen) en je kan zelf beslissen of ouders mogen reageren op een bepaald bericht. Ouders krijgen een melding via de app, de website of de email-nieuwsbrief als je een nieuw bericht plaatst dus iedereen is zo op de hoogte.
Ik denk dat ouders en leerkrachten het prettig vinden dat de app wat weg heeft van de bekende social media kanalen. Dat maakt de communicatie luchtig en leuk. Foto’s worden met plezier bekeken en polls worden dan ook ingevuld. Door dit luchtige karakter krijgen de ouders ook de wat serieuzere nieuwsberichten zoals de indeling voor de oudergesprekken mee. Dit is een voordeel.
De applicatie is gratis en is beschikbaar voor alle apparaten, er is ook een website voor ouders en mogelijkheid tot email-nieuwsbrieven. Op deze pagina kunt u alles vinden over de privacy voor scholen en ouders.

Maxclass Logo Maxclass
Via deze app kan je de school, de klas, de ouders en de leerlingen in contact met elkaar brengen. Er wordt een soort Facebook voor de school ontwikkeld, compleet met een profiel van elke ouder en leerkracht. Er kunnen nieuwsberichten gedeeld worden, 10-minuten gesprekken ingedeeld worden, iedereen kan de agenda bekijken en nog veel meer.
De basisversie is gratis, deze kan uitgebreid worden voor 40 of 80 euro per maand, dit ligt aan de hoeveelheid klassen er nodig zijn.

Gerichte berichten appLogo gerichte berichten
Deze applicatie is geschikt als u meer geld en tijd wilt besteden aan de communicatie met ouders. U heeft meer mogelijkheden en kan als school meer instellen. Er wordt gebruik gemaakt van een applicatiebeheerder, vooral voor het opstarten van het systeem, en de leerkrachten kunnen zelf de informatie in het systeem zetten. Deze applicatie is vooral gericht op ouderavonden, vakanties en vrije dagen, contactgegevens en contact leggen met een groep ouders of een specifieke ouder. Bij deze app gaat het minder om het delen van leuke foto’s en het aanmaken van polls. Klasbord is daarin meer zoals social media en de gerichte berichten app richt zich echt meer op serieuze en zakelijke informatie.
Persoonlijk klinkt het ingewikkeld dat er via deze app een bericht naar een specifieke gebruiker gestuurd kan worden. Het probeert daarmee email te vervangen maar dit lijkt mij onhandig. Als iemand echt met een probleem zit zal deze persoon al snel mailen, wat de communicatie verwarrend maakt aangezien er dan twee platforms zijn voor persoonlijke communicatie. Een bericht sturen naar een hele groep ouders is wel erg handig.
De kosten zijn 1,25 euro per leerlingen, er is alleen een app aanwezig voor de ouders, er is geen website versie.

Scholen appLogo Scholen app
De app is binnenkort (onbekend wanneer) beschikbaar en ziet er professioneel uit. Als leerkracht kan je nieuws en foto’s delen en pushberichten versturen. Pushberichten kunnen naar alle ouders, een groep ouders of naar een individuele ouder gestuurd worden. Ouders kunnen via de app (absentie)formulieren invullen om tijd en geld te besparen. De app heeft een ingebouwde agenda om alle activiteiten te delen met de ouders. Er is een overzicht van alle contact mogelijkheden voor ouders om u te bereiken. Ook kunnen ouders foto’s versturen, waarna je zelf kunt beslissen of deze foto in de app komt te staan. De basis van de app (nieuwbrieven, contactgegevens, pushberichten) is gratis maar voor de overige opties moet er betaalt worden.
Kosten zijn niet bekent, hiervoor kunt u informeren.

www.appvoorschool.nlLogo app voor school
Via dit bedrijf kan je een eigen app laten maken, speciaal voor jou school. Omdat je zelf de keus hebt van wat je er in wilt hebben en hoe het eruit moet zien zijn de mogelijkheden eindeloos.
De kosten liggen dan ook een stuk hoger maar daar krijg je wel een echte app voor, speciaal voor je school.

De basisschool appLogo de basisschool app
Ook bij dit bedrijf kunt u uw eigen app laten maken.
Voor de kosten kunt u een offerte aanvragen. De mogelijkheden zijn ook weer eindeloos.

Zoals u kunt zien zijn er veel verschillende digitale opties, een aantal gratis alternatieven en hele specifieke, betaalde mogelijkheden. Ik raad u aan om te beginnen met een gratis toepassing en te kijken hoe dat werkt. Als het goed aanslaat en u het ook fijn vind om mee te werken kunt u er gebruik van blijven maken. Ook kunt u daarna overstappen op een betaalde versie als u meer mogelijkheden wilt. Het is belangrijk om bij elke verandering te kijken hoe het aansluit bij de ouders en of u het fijn vind werken. Als u het niet gebruikt omdat het lastig werkt, gaat u het weinig gebruiken. Dan verbeterd de communicatie tussen school en ouders niet en dat blijft natuurlijk wel het doel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s