Introductie in MOOC’s

MOOC: Massive Open Online Courses

Dat dus, haha. Bijzondere term vond ik het toen ik het voor het eerst hoorde maar met de betekenis erbij is het logisch. MOOC’s zijn dus online cursussen die iedereen kan volgen. Super interessant als je graag meer wilt leren maar geen tijd hebt voor een hele opleiding of als je graag thuis leert. De onderwerpen die aangeboden worden zijn enorm divers.

De eerste MOOC die ik gevolgd heb was via FutureLearn, een leerkracht van mij wees me erop. Ik heb me ingeschreven en ik vond het geweldig. Zo heb ik controle over mijn eigen leren en kan ik precies leren wat ik wil leren, maar dat wel met structuur. Want zelf ergens induiken zonder grenzen en zonder controle zoals toetsen, blijkt er lastig te zijn tegenwoordig (er is geen eind aan het internet dus je dwaalt zo weer ergens anders rond). Een MOOC heeft een speciale leeromgeving en is netjes ingericht in onderwerpen en ‘lessen’. Ook al zijn deze lessen soms een stuk korter dan de lessen die je van school kent, ze zijn vaak effectief en er zijn er een stuk meer per week. Het is ook niet zo dat je op bepaalde momenten beschikbaar moet zijn of dat er deadlines zijn. Je kan elk onderwerp en elke les op elk moment van de dag of week behandelen. Er zijn ook geen deadlines dus het past bij een druk schema. Als je de lessen volgt, kom je vanzelf een toets tegen (als deze er al is, niet in alle MOOC’s zitten toetsen). Ook kan je de cursus sneller (of veel langzamer) behandelen dan de aangegeven tijden.

Zelf kan ik FutureLearn erg aanraden, ik heb daar twee MOOC’s afgerond en ik heb dit als erg prettig ervaren. Het is Engelstalig maar dat is niet snel te ontwijken. De omgeving werkt fijn er de kennis komt ook zichtbaar van universiteiten en mensen in het bedrijfsleven af. Er wordt vaak gebruik gemaakt van video om zaken visueel uit te leggen en om de mensen achter de MOOC zichtbaar te maken. Maar er zijn ook verschillende artikelen die je rustig kan lezen. Een onderdeel van FutureLearn dat erg fijn en handig is, zijn de reacties onder aan elke les. Je kan zelf een reactie plaatsen met bijvoorbeeld een vraag, maar ook feedback of jou gedachte over het onderwerp. Het lezen van de reacties van andere mensen kan ook weer andere inzichten en hoeken aanbieden die zeer waardevol zijn. FutureLearn heeft een aantal MOOC’s die erg goed bij het onderwijs passen, ik zal ze hieronder op een rijtje zetten.

Een andere website is Coursera. Daar heb ik mij ook aangemeld maar ik heb nog geen MOOC gevolgd daar. Het aanbod is enorm dus soms kan het zoeken zelfs lastig zijn. Er is een hele pagina geweid aan de MOOC’s die gaan over onderwijs en er zijn nog veel meer onderwerpen, zoals digitale innovatie en het schrijven van academisch Engels. Nu ik het aanbood van Coursera weer zie, wil ik graag beginnen met een aantal cursussen die op de onderwijs pagina staan. Zodra ik klaar ben met mijn huidige MOOC, ga ik hier eens naar kijken.

Ook via de Open Universiteit kan je verschillende cursussen volgen. Bijvoorbeeld:

Ook de organisatie achter mediawijsheid heeft een Nederlandstalige MOOC ontwikkeld: Mediawijsheid voor breed publiek en op www.moocmee.nl staan op dit moment twee MOOC’s gratis beschikbaar: Poëzie in de jeugdliteratuur en Pubers-Young Adults.

Zoals jullie kunnen zien zijn er al veel opties. Vele zijn nog Engelstalig maar Nederlandstalig is zeker in opkomst. Enkele universiteiten zijn ook bezig met het ontwikkelen van MOOC’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s