MOOC: Blended Learning – Week 1

Vandaag begin ik met de online cursus over ‘blended learning’. Dit doe ik via FutureLearn. De MOOC (Massive Open Online Course) die ik ga volgen heet Blended Learning Essentials: getting started (helemaal gratis zelfs!) Dit is dus de basis van blended learning. Ik neem jullie mee in deze online cursus omdat dit een geweldig voorbeeld is van leren en innoveren met technologie. Kijk ook eens rond op FutureLearn, ik vind het een geweldige site en ik heb al zo veel cursussen gevonden daar die ik wil volgen. Misschien vind je een leuke cursus die je kan gaan volgen. Nu nog de tijd vinden om ze allemaal af te ronden.

Eén tegelijk werkt het beste bij mij dus daar ga ik dan, ik duik in blended learning.

Vandaag begin ik met week 1, Why should we focus on blended learning?

Waarom moeten we ingaan op blended learning? Dat heb ik continu in mijn hoofd gehad toen ik door de stof van week 1 ging. Als eerste moet het toevoegen van technologie aan het onderwijs zorgen voor een verbetering in het onderwijs. De studenten moeten beter leren door de extra mogelijkheden. Technologie moet je niet gebruiken omdat het kan/moet maar omdat het iets nuttigs toevoegt en de leerlingen beter leren. Blended learning maakt het makkelijker om actief te leren, door leerlingen opdrachten te geven waarbij ze bronnen van over de hele wereld mogen gebruiken, zijn ze veel meer zelf bezig met nadenken.

Dit zijn enkele voordelen:

  • Altijd en overal leren op je eigen moment wanneer het goed werkt voor jou.
  • Toegang tot veel informatie van de hele wereld
  • gemakkelijk opslaan van informatie
  • Gebruik van multimedia
  • Kan worden aangepast aan de persoon die het gebruikt
  • Sneller
  • Flexibel
  • Meer tijd in de les voor opdrachten en persoonlijke uitleg

Blended learling geeft ook de mogelijkheid om bepaalde onderdelen van de les te verplaatsen naar voor de les. Zoals klassikale instructie die elk jaar, bij elke klas hetzelfde is. De leerlingen kijken dan een video met uitleg voor ze naar de les komen en in het begin van de les krijgen ze een korte vragenlijst (digitaal want dan is er meteen een nuttige uitslag) en daar kan je als leerkracht op inspelen. Zo weet je wat goed en slecht is opgepakt en kan je extra uitleg, opdrachten of andere vormen van actief leren door middel van persoonlijk contact aanbieden.

We moeten dus ingaan op blended learning omdat het ervoor kan zorgen dat leerlingen effectiever leren, leerkrachten meer tijd hebben voor persoonlijk contact en omdat het gebruik van multimedia leerlingen enthousiaster kan maken voor de stof.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s