Steve jobs scholen: Hemel of Hel?

Ze zijn erg in opkomst en met 27 scholen in Nederland lijkt het een succes; de Steve jobs scholen. Ook wel iPad-school of O4NT (onderwijs voor het nieuwe kind) genoemd, ze zijn tegenwoordig op veel plekken in Nederland te vinden, maar is het hemel of hel?

Hieronder zie je de (nu) 27 scholen die met het concept werken. De kaart is afkomstig van de website van O4NT.

Hemel

Onderwijs via een iPad kan erg efficient en fijn werken voor de leerlingen. Doordat ze op hun eigen tempo kunnen werken hebben ze veel autonomie en leren ze zelfstandig te werken. Ze krijgen directe feedback en kunnen zo sneller door zonder te wachten op uitleg van de leerkracht of tot het schriftje is nagekeken. Ook is er geen remming door het leerjaar, zodra de stof van bijvoorbeeld groep 6 afgerond is, kan de leerling verder met verdieping, de stof van groep 7 of extra onderwerpen.

Daarnaast is het erg goed dat er veel aandacht gaat naar het internet, het bereid kinderen echt voor op de (digitale) toekomst. Hoe kinderen internet kunnen gebruiken, hoe ze dingen moeten zoeken en wat de voordelen en gevaren zijn van social media. Dit is ook een geweldige mogelijkheid om kinderen te laten ontdekken wat je met de computer kan door verschillende projecten in groepsverband (samenwerking!!). Natuurlijk is er ook ruimte om aandacht te geven aan programmeren en onderzoekend leren. iPad scholen zijn hier qua organisatiestructuur goed voor ingericht en de middelen zijn ook al beschikbaar (iPad/computer). Aan de hand van de iPad kunnen nog steeds spreekbeurten voorbereid worden en de iPad kan ook prachtig gebruikt worden bij de presentatie.

Steve Jobs school
BREDA – serie over de nieuwe Steve Jobs school in Breda .  Copyright Robin Utrecht. Bron

Doordat alle resultaten van de leerlingen worden vastgelegd en visueel word weergegeven voor de leerkracht is de noodzaak voor toetsen lager, er is al goed inzicht in het niveau van de leerling. De leerkracht is hierdoor ook een stuk minder tijd kwijt aan het nakijken van schriften en kan meer tijd besteden aan het uitleggen van de stof en het begeleiden van leerlingen. In dit concept worden niet alle lessen meer gegeven door 1 of 2 vaste leraren maar voor elk onderwerp heeft de leerling een andere meester of juf. Zo word de stof altijd uitgelegd door een lid van het team dat het meeste inzicht heeft hierover en de leerlingen de stof het beste kan bijbrengen.

Hel

Bij de naam iPad-school krijg ik meteen het gevoel dat alles met iPads gedaan word. Dat er bij elke activiteit gekeken word naar hoe de iPad ingezet kan worden. en natuurlijk is het zonde om al die iPads niet in te zetten maar zo’n apparaat is lang niet altijd de beste oplossing. Ik krijg het gevoel dat de iPad het doel wordt en niet het middel en dat is fout. Bij elke activiteit moet er bekeken worden wat het doel is en hoe dat doel het beste bereikt kan worden en welke middelen (pen, papier, iPad, spelen) daar het beste aan bijdragen.

Hemel of Hel?

Natuurlijk denk ik dat de leerkrachten er zeker over nadenken of ze de iPad wel degelijk inzetten voor een activiteit maar door de naam zijn de associaties van vele mensen incorrect. De naam is verwarrend en toon niet de essentie van het goede concept. Ik ben zeker positief over dit concept maar de aandacht zou meer gericht moeten worden op de algehele structuur in plaats van op de iPad.

Ben je het hiermee eens of oneens? Laat het me weten in de reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s