GIS bij het vak geschiedenis

Bij het vak geschiedenis kunnen kaarten erg waardevol zijn. Je kan bijvoorbeeld historische kaarten gebruiken in de les, kaarten van vroeger en nu vergelijken, of gebeurtenissen van vroeger op een actuele kaart plaatsen. En zo zijn er nog wel meer mogelijkheden. Op deze pagina kan je GIS-tools en kaarten voor het vak geschiedenis vinden en relevante artikelen over GIS en geschiedenis bekijken. Ook staat er onderaan een korte tutorial over het maken van een StoryMap, specifiek voor het vak geschiedenis.

Beschikbare GIS-tools en kaarten

Deze GIS-tools en kaarten zijn bijzonder goed te gebruiken in de geschiedenisles.

topotijdreis

Topotijdreis
www.topotijdreis.nl
Ontdek hoe een plek er 200 jaar geleden uitzag.

Het Kadaster maakt al jaren lang topografische kaarten van Nederland. Via Topotijdreis kunnen al deze kaarten, voor heel Nederland, online ontdekt worden. Met kaarten vanaf 1815. Deze kaarten zijn ook los te gebruiken in ArcGIS Online voor je eigen kaarten en StoryMaps.

Millo, interactieve historische atlas
Millo
Een interactieve historische atlas voor het vak geschiedenis. De kaartlagen zijn opgedeeld per tijdvak. Ook zijn er een aantal functies om zelf op de kaart te schetsen. Nederlandstalig.

Historische wereldatlas
GeoCron
Een historische wereldatlas met de ‘landsgrenzen’ die terug gaat tot 3000 voor Christus.

Viewer met historische kaarten
Google Earth
Een verzameling van oude kaarten van over heel de wereld. Te sorteren op jaartal of op locatie.

Viewer met historische kaarten
Old maps online
Een verzameling van oude kaarten van over heel de wereld. Te vinden door op de kaart het gebied te selecteren waarvan je een historische kaart nodig hebt.

StoryMaps
10 beste StoryMaps voor geschiedenis (2019)
Een verzameling van StoryMaps die te gebruiken zijn bij het vak geschiedenis. Blogpost uit 2019.

Routeplanner voor de Romeinen
Kaartviewer en routeplanner
Een interactieve kaartviewer waarmee de route kan plannen tussen locaties in het Romeinse rijk. Volgens de routes en met de middelen van toen.

Digital Atlas of the Roman Empire (DARE)
Interactieve atlas
Een interactieve kaart waarop goed te zien is hoe het Romeinse rijk er toen die tijd uitzag. Ook te gebruiken als basiskaart in GIS-viewers.

Interactieve kaart van Pompeii
Pompeii
Een interactieve kaart van Pompeii. Met als je op gebouwen klikt, ook de mogelijkheid om foto’s van die plek te bekijken.

Ancient Earth globe
Interactieve globe
Met deze tool kan je tot wel 750 miljoen jaar terug in de tijd om te kijken hoe de wereld er toen uit zag. De aarde zag er vroeger heel erg anders uit, vanwege plaattektoniek. Ga met deze tool bijvoorbeeld terug naar het moment dat de eerste dinosauriƫrs op aarde leefden.

Kant-en-klaar lesmateriaal

Engelstalig lesmateriaal ‘World History’
GeoInquiries for World History
15 kant-en-klare lessen over de geschiedenis van de wereld. Met ArcGIS Online. Engelstalig. I.p.v. het hele lesmateriaal te gebruiken, kan je ook alleen de kaarten gebruiken in je eigen lessen. Er zijn ook lessen specifiek over de VS.

Inspirerende artikelen

Zelf aan de slag

Op deze pagina staan een aantal voorbeelden, maar er is nog zo veel meer mogelijk met GIS voor het vak geschiedenis.

Je kan heel goed zelf een StoryMap maken. Dat kan je zelfs doen zonder GIS kennis. Maak bijvoorbeeld een StoryMap met een tour langs historische gebouwen, opgravingen of andere bijzondere plekken. Het enige wat je daarvoor nodig hebt zijn foto’s, een stukje tekst en de locatie op de kaart. Benieuwd hoe? Ik laat het je in deze video zien.

In deze video leg ik heel kort uit hoe je een rondleiding kan maken in een StoryMap, in dit geval langs een aantal Hanzesteden. Wil je meer uitleg over het maken van een StoryMap, bekijk dan de handleiding of volg de online cursus In 4 stappen een StoryMap maken.