Actieve Aarde

Deze kaart is samengesteld speciaal voor het behandelen van het onderwerp plaattektoniek, aardbevingen en vulkanen binnen het aardrijkskundeonderwijs. Het is een interactieve GIS kaart van heel de wereld met verschillende kaartlagen: plaatgrenzen, vulkanen, recente aardbevingen en bevolkingsdichtheid.

Kaartviewer Actieve Aarde

De kaartlagen zijn apart of samen te bekijken, met behulp van de legenda kan je zelf de individuele kaartlagen aan-of uitzetten. Ook is het mogelijk om extra informatie op te vragen, bijvoorbeeld over de sterkte van een specifieke aardbeving.

Zo kan je deze kaartlaag in de klas gebruiken:

  • Bij het bespreken van een recente gebeurtenis, zoals een aardbeving of vulkaanuitbarsting. Dit kan omdat de kaartlaag met aardbevingen elke 5 minuten vernieuwd en aangevuld wordt om de meest recente aardbevingen te tonen.
  • Bij het behandelen van het onderwerp platentektoniek en het bespreken van de relatie tussen plaatgrenzen, aardbevingen en vulkanen.
  • Met behulp van de kaartlaag ‘Bevolkingsdichtheid wereld’ kan er extra context gegeven worden aan bijvoorbeeld een recente aardbeving door inzicht te geven in hoeveel mensen er in het getroffen gebied wonen.
  • Toon de kaart klassikaal of deel de kaart met leerlingen zodat ze deze kunnen gebruiken als bron bij opdrachten.

De kaart is samengesteld uit openbaar beschikbare kaartlagen. Door de zorgvuldige samenstelling is dit uitermate geschikt om onderwerpen zoals the ring of fire, plaatgrenzen, aardbevingen en vulkanen te bespreken in de aardrijkskundeles.