Actieve Aarde

Kant en klaar lesmateriaal voor het behandelen van plaattektoniek, aardbevingen, vulkanen en het ontstaan van bergen, met behulp van interactieve GIS kaarten.

Bij het lesgeven over het onderwerp actieve aarde spelen kaarten een belangrijke rol. Met behulp van kaarten kunnen verschillende verschijnselen weergegeven worden en kunnen de verbanden ontdekt worden. Het gebruik van kaarten is vooral waardevol wanneer leerlingen zelf verschillende kaarten kunnen bekijken en vergelijken. In de StoryMap krijgen ze de kans om dat zelf te doen. Zo leren ze bijvoorbeeld, door te ontdekken, waarom de meeste aardbevingen bij de ring of fire plaatsvinden.

Deze les ‘Actieve Aarde’ wordt gratis beschikbaar gesteld, ter introductie van de lessenreeks ‘Kracht van kaarten’. Later volgen de andere lessen binnen deze reeks.

Het materiaal bestaat uit een educatieve StoryMap, een kaartviewer met de losse kaartlagen en een begeleidend lesplan.

StoryMap

In de StoryMap staat de gehele les. Die kan je (deels) klassikaal behandelen, of de leerlingen kunnen de StoryMap zelfstandig doorlopen. In de StoryMap staat uitleg over het onderwerp, in de vorm van interactieve kaarten, afbeeldingen, video’s en teksten. Ook staan er een aantal vragen in voor de leerlingen.

Kaartviewer

De kaarten die in de StoryMap gebruikt worden, kunnen ook buitende StoryMap bekeken worden. Dit kan in de kaartviewer Actieve Aarde. Zo kan je één of meerdere kaartlagen bekijken, afhankelijk van het onderwerp dat je wilt bespreken. Kaartlagen die in de kaartviewer staan zijn: Recente aardbevingen, ShakeMap, Aardbevingen 4+ sinds 1900, Vulkanen (per type en alleen locatie), Tektonische platen, Plaatgrenzen en Ouderdom zeebodem.

Lesplan

Het begeleidende pdf document is speciaal voor jou als docent, hierin staat meer informatie, een voorbeeld lesplanning, alle linkjes en tips.


Praktische informatie

Doelgroep: Onderbouw mavo/havo/vwo
Tijdsduur: 65 minuten
Beginsituatie/voorkennis: Basiskennis van wat een aardbeving is en wat vulkanen zijn.
Leerdoelen:

  • Begrijpt het verband tussen plaattektoniek, aardbevingen, vulkanen en bergen.
  • Kan het begrip ‘Ring of fire’ uitleggen.
  • Kan kennis gebruiken om actuele gebeurtenissen te verklaren.

Laat je gegevens achter en het lesmateriaal wordt gratis opgestuurd. Je kan je op elk moment weer uitschrijven voor de nieuwsbrief.