5 handige websites voor aardrijkskundedocenten
5 digitale hulpmiddelen die je je kunnen helpen het begrip van de lesstof te vergroten en de aardrijkskundeles te verrijken.
Lees meerCategorieën
5 digitale hulpmiddelen die je je kunnen helpen het begrip van de lesstof te vergroten en de aardrijkskundeles te verrijken.
Lees meerTijdens de zoektocht naar innovatief lesmateriaal voor het vak aardrijkskunde ben je het misschien wel eens tegengekomen: StoryMaps. 6 tips voor bij het maken van je eerste educatieve StoryMap.
Lees meerWaar je voorheen misschien zou kiezen voor het schrijven van een verslag, is het ook mogelijk om leerlingen nieuwe informatie te laten verwerken in een StoryMap.
Lees meerIn dit artikel help ik je op weg hoe je kan beginnen met GIS in de klas.
Lees meerEduGIS is een kaartviewer die speciaal ontwikkeld is voor het (voortgezet) onderwijs. Hierin staan allerlei interessante kaartlagen samen op één pagina. Gemakkelijk voor docenten, maar ook zeker een fijne tool waar leerlingen zelf mee aan de slag kunnen. Denk aan kaarten over luchtvervuiling,…
Lees meerIn de meeste gevallen zal een StoryMap maken niet het voornaamste doel zijn van je les. Een StoryMap is een tool die gebruikt wordt om een ander, vakspecifiek, doel te bereiken. Daarom is het belangrijk om de StoryMap technologie ook echt als tool…
Lees meerUitleg over hoe Polarsteps als educatieve tool te gebruiken is.
Lees meer5 voorbeelden van hoe je GIS kan gebruiken in het voortgezet (aardrijskunde) onderwijs. Met verwijzingen naar lesmateriaal met ArcGIS Online, StoryMaps en Survey123.
Lees meerWat is dat eigenlijk, een StoryMap? En wat kan je daar als (aardrijkskunde) docent mee?
Lees meerEen les over hittestress, met interactieve kaart. Leerlingen krijgen de kans hun ervaringen te delen over de hittegolf, ze leren wat hittestress is en ze krijgen inzicht in hoe de inrichting van een stad, dorp of gebied invloed heeft op de gevoelstemperatuur.
Lees meerTerug in de tijd – met kaarten, hoe doe je dat? 5 manieren om met digitale kaarten terug in de tijd te gaan om verandering op een plek te bekijken.
Lees meerLesmateriaal over Missing Maps, te gebruiken als losse les over een recente ramp of als les over het maken van kaarten. Met handleiding voor leerlingen.
Lees meerOnderzoekend leren met GIS in het voortgezet onderwijs, hoe pak je dat aan?
Lees meerHoe kan je leerlingen ondersteunen als ze zelf aan de slag gaan om een StoryMap te maken. 7 tips om een StoryMap te maken met je leerlingen.
Lees meerAugmented en virtual reality in de klas? Klink als een ‘ver van mijn bed show’, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. In dit artikel deel ik AR en VR materiaal voor in de aardrijkskundeles.
Lees meerEen overzicht van 10 StoryMaps die te gebruiken zijn in de geschiedenisles.
Lees meerIn deze post laat ik je zien hoe je kant en klaar kaarten binnen ArcGIS Online kan vinden en kan gebruiken. Inclusief een how to video!
Lees meerMet de sneeuw het afgelopen weekend en nog maar een paar dagen tot de kerstvakantie is het tijd voor een wintereditie van de ’10 beste StoryMaps voor in de klas’.
Lees meerPraktische uitleg van hoe je verzamelde data van Survey123 kan bekijken en analyseren. Deel 3 van digitaal veldwerk met GIS voor het voortgezet onderwijs.
Lees meerPraktische uitleg van hoe Survey123 te gebruiken is voor het uitvoeren van veldwerk met leerlingen van het voortgezet onderwijs.
Lees meerDeel 4 van de serie met elke keer weer 10 StoryMaps die je goed kan gebruiken in de klas, over uiteenlopende (aardrijkskunde/geschiedenis/natuur) onderwerpen. GIS in de les was nog nooit zo makkelijk!
Lees meerVeldwerk tijdens aardrijkskunde op een nieuwe manier! Met digitaal veldwerk kunnen leerlingen op hun smartphone locaties van bepaalde objecten vastleggen en zo data verzamelen. Ik leg uit hoe dit werkt en hoe je kunt beginnen.
Lees meerDeel 3 van 10 StoryMaps die je goed kan gebruiken in de klas, over uiteenlopende (aardrijkskunde/geschiedenis/natuur) onderwerpen. GIS in de les was nog nooit zo makkelijk!
Lees meerBij elk onderwerp binnen de aardrijkskundeles kunnen kaarten een rol spelen of zijn ze zelf essentieel. In dit artikel geef ik voor de verschillende thema’s binnen aardrijkskunde aan hoe GIS ingezet kan worden.
Lees meerGratis WebGIS en StoryMaps voor leraren met ArcGIS voor op School. Lancering van het GIS programma voor scholen tijdens de Esri GIS Conferentie 2018.
Lees meerIn mijn omgeving zie ik dat meer en meer aardrijkskundeleraren gebruik maken van GIS of dat ze er erg geïnteresseerd in zijn. Dat is geweldig en dit moedig ik enorm aan! GIS is een krachtige tool dat kan dienen als ondersteuning van de…
Lees meerDe 10 beste tools (o.a. StoryMaps) voor in de klas voor het eindexamenonderwerp Zuid-Amerika en Brazilië.
Lees meer‘De andere kant van de wereld, dat is toch Australië?’ Via Antipodes Map kan je van elke locatie op de wereld bekijken wat er aan de andere kant van de aardbol ligt.
Lees meerDeel 2 van 10 StoryMaps die je goed kan gebruiken in de klas, over uiteenlopende (aardrijkskunde/geschiedenis/natuur) onderwerpen. GIS in de les was nog nooit zo makkelijk!
Lees meerDeel 1 van 10 StoryMaps die je goed kan gebruiken in de klas, over uiteenlopende (aardrijkskunde/geschiedenis/natuur) onderwerpen. GIS in de les was nog nooit zo makkelijk!
Lees meerOp 8 maart 2018 werd de nieuwe atlas van ThiemeMeulenhoff gelanceerd; Alcarta. Een beschrijving van die dag met verschillende sprekers, o.a. André Kuipers.
Lees meerBij veel aardrijkskundelessen staat een locatie centraal, en dan vooral de verandering van de omgeving op die locatie. Satellietbeelden zijn hier uitermate geschikt voor en met Google Earth Timelapse kunt u deze gemakkelijk achter elkaar zetten.
Lees meerOp de KNAG onderwijsdag die 10 november plaatsvond presenteerde ThiemeMeulenhoff hun een nieuwe product: Alcarta. Dit is een atlas die volledig digitaal beschikbaar is, zonder kosten.
Lees meerDit artikel is geschreven door Esmee Verkooijen, student Geo Media and Design na haar stage bij Malmberg in Den Bosch. Daar deed ze een onderzoek naar hoe GIS gebruikt wordt in het voortgezet onderwijs. Haar bevindingen en mening deelt ze graag met jullie.
Lees meerIn this post, I share my opinion on how to expand the use of GIS in schools, starting with the geography teacher training programs.
Lees meerGeotools om de aardrijkskundeles mee te verrijken. Digitale kaarten en tools voor aardrijkskundeleraren.
Lees meerLesmateriaal met GIS – een overzicht van plekken waar gratis lesmateriaal met GIS aangeboden wordt.
Lees meerHoe geef je les met GIS? Een stappenplan voor het maken en geven van een geweldige aardrijkskundeles met digitale geo-tools.
Lees meerVeel gebieden zijn nog niet in kaart gebracht, hulporganisaties kunnen zo lastig hun werk doen. Als families niet te vinden zijn, kunnen ze niet geholpen worden. Eerder schreef ik al over Missing Maps, een website waar je huizen en wegen ingetekend door middel…
Lees meerTijdens het NRO congres in 2015 werd de kennisrotonde gepresenteerd. Dit is een platform waar onderwijsprofessionals vragen kunnen stellen uit en over het onderwijs. De medewerkers achter de kennisrotonde proberen dan zo goed mogelijk de vraag te beantwoorden. Dit leek mij een mooie kans…
Lees meerMapping the unmapped. Gebieden in kaart brengen met Missing maps Mapathons, Open Street Map en Mapillary.
Lees meerIn dit laatste deel van de serie GIS in het Voortgezet Onderwijs, wil ik graag ingaan op de vraag of het gebruik van GIS in het Voortgezet Onderwijs al een trend genoemd kan worden. Sinds wanneer wordt het gebruikt en door hoeveel leerlingen wordt…
Lees meerBeginnen met GIS in het voortgezet onderwijs is lastig, als leerkracht heb je het vaak al erg druk en is het lastig om met weinig tijd je nieuwe dingen eigen te maken en lessen voor te bereiden. Lesgeven met GIS heeft veel voordelen…
Lees meerNa mijn vorige post, de voordelen van GIS, wil ik met deze post verder gaan met wanneer je GIS kan inzetten in het Voortgezet Onderwijs. Bij welke vakken en en werkvormen is GIS waardevol en wanneer kan het effectief ingezet worden, met natuurlijk…
Lees meerIn mijn vorige post schreef ik over wat GIS is, maar waarom zou je GIS en digitale kaarten gebruiken in de les? Wat zijn de voordelen van het gebruik van GIS in het Voortgezet Onderwijs en wat is erover te lezen in onderzoek?…
Lees meerOp mijn blog heb ik het er wel vaker over, maar wat betekent GIS en wat is het? GIS betekent Geografisch Informatie Systeem. Dit is een programma waar geografische informatie in weergegeven kan worden. Eigenlijk is het een interactieve kaart waaraan je ook…
Lees meerProjecten in het onderwijs. Het maakt het onderwijs voor leerlingen betekenisvol en het laat de samenhang tussen verschillende onderwerpen veel duidelijker zien. Het Nederlandse onderwijs is nog zeker niet zover dat er veel vakoverstijgende projecten plaatsvinden in het voortgezet onderwijs. Dit is helaas vaak niet…
Lees meerDit is dé dag voor iedereen die zich bezig houd met aardrijkskundeonderwijs. Het thema van dit jaar is: “Toekomst” en daarom zagen we veel innovaties. In de ochtend was er een plenair programma met lezingen en in de middag hadden we de keuze…
Lees meerEr zijn veel verschillende geo toepassingen die niet vaak genoeg gebruikt worden. Ze kunnen gebruikt worden tijdens de les of als voorbereiding van de les. Bekijk de beschrijvingen van de websites en raak geïnspireerd hoe je deze kan toepassen in je lessen of…
Lees meerGister was ik aanwezig op de Esri GIS Conferentie in Rotterdam. Voor mijn opleiding is dit een belangrijke conferentie op het gebied van GIS, geografische informatie systemen. Dit komt eigenlijk neer op programma’s waar je kaarten mee kan maken. Ik was hier vooral…
Lees meerLeerlingen moeten volgens de kerndoelen op de basisschool een eigentijds geografisch wereldbeeld ontwikkelen. Google heeft momenteel een toepassing die hier heel erg goed op in speelt. Je kan erg makkelijk locaties toevoegen aan je eigen kaart en zo een tour geven langs alle…
Lees meerHoi, mijn naam is Jessy Faas (zij/haar), ontwikkelaar van lesmateriaal met GIS, trainer en adviseur omtrent GIS, StoryMaps, digitaal veldwerk en interactieve kaarten in het onderwijs. Met mijn werk wil ik docenten (jou dus!) kennis laten maken met GIS en inspireren om het vaker in de klas te gebruiken.