Lesmateriaal: hitte op de kaart

De zomervakantie is voorbij, de eerste scholen gaan weer open. Ook een periode van tropische temperaturen lijken we achter ons te laten, het gaat meer regenen en de temperaturen zijn wat lager. De hittegolf is nu 12 dagen lang, als de temperatuur vandaag in de Bilt ook weer boven de 25 graden komt, zitten we op 13 dagen. De langste hittegolf ooit gemeten was trouwens in 1975 en deze duurde 18 dagen.

Voor aardrijkskunde is ‘hittestress’ een toepasselijk onderwerp om te bespreken in één van de eerste lessen van het nieuwe schooljaar 20/21. Het is namelijk erg actueel en het sluit aan bij de ervaringen van leerlingen, iedereen heeft namelijk die hitte wel gevoeld tijdens het toppunt van de hittegolf. De les kan je natuurlijk ook op een ander moment gebruiken, als er weer erg warm is geweest.

Hieronder staat een les voor je klaar over hittestress, mét een interactieve kaart. Leerlingen krijgen de kans hun ervaringen te delen over de hittegolf, ze leren wat hittestress is en ze krijgen inzicht in hoe de inrichting van een stad, dorp of gebied invloed heeft op de gevoelstemperatuur.

Start van de les

Ervaringen delen over de hitte van de afgelopen tijd.

Kern van de les

  • Laat leerlingen naar de gemiddelde cijfers kijken (in het kaartverhaal hitte, tabblad ‘het word warmer’) bijvoorbeeld het gemiddeld aantal tropische dagen, aantal tropische nachten, de temperatuur op de heetste zomerdag, langste periode met opeenvolgende zomerse dagen. Laat de leerlingen deze (huidige en toekomstige) gemiddelden vergelijken met het beeld dat ze hebben van het weer in 2020. Dit artikel kan daar bij helpen.
  • Praat dan samen over hittestress. Weten de leerlingen al wat dat is, hebben ze er zelf last van gehad?
  • Vooral de gevoelstemperatuur heeft invloed op de hittestress. Die kan heel erg verschillen van plek tot plek. Laat je leerlingen op deze interactieve kaart de omgeving van de school of hun eigen huis opzoeken. De kaart laat de gevoelstemperatuur op een extreem warme zomermiddag zien. Er zijn grote verschillen binnen Nederland, ook als je erg inzoomt op het niveau van een buurt. Kunnen de leerlingen plekken in de omgeving herkennen die een lagere gevoelstemperatuur hebben? (bijvoorbeeld water of bomen) Waarom is de gevoelstemperatuur daar lager? Meer informatie over de kaart is hier te vinden.
  • Afhankelijk van de tijd die je hebt kan je ze ook de opdracht geven om meer ideeën te bedenken zodat de gevoelstemperatuur in de buurt meer daalt.

Afronding van de les

Kunnen je leerlingen nu uitleggen wat hittestress is? Stel ze die vraag en let ook op de taal die ze gebruiken om het uit te leggen. Gaat het nog niet meteen helemaal goed? Help ze het op een andere manier uit te leggen zodat ze de juiste woorden/begrippen gebruiken.

Geef een reactie