Wat is een StoryMap?

Op mijn blog maar ook op Twitter, Instagram en LinkedIn heb ik het er vaak over; StoryMaps. Maar wat is dat eigenlijk, een StoryMap? En wat kan je daar als docent mee?

Een ArcGIS StoryMap is een webpagina waarop verschillende media, zoals interactieve GIS kaarten, afbeeldingen, video’s, audio en tekst gecombineerd worden om samen een verhaal te vertellen.

Een voorbeeld kan je hier bekijken. Deze StoryMap bevat veel tekst, waardoor leerlingen deze zelf kunnen bestuderen. Het is ook mogelijk om een StoryMap bij de instructie te gebruiken, bijvoorbeeld in plaats van een PowerPoint presentatie.

Plastic Soup – StoryMap gemaakt door Maartje Bake, Maarten Hagoort en Jessy Faas

Maar waarom zou je een StoryMap gebruiken?

Doordat je verschillende media kan combineren is het een ideale tool om te gebruiken als je een (aardrijkskundig) verhaal verteld. Daarnaast is een StoryMap natuurlijk gemaakt voor interactieve kaarten, waardoor je kan inzoomen op de kaart en dingen kan aanklikken om er meer informatie over te krijgen. Die interactie zorgt voor meer mogelijkheden. Leerlingen kunnen zelf rondklikken in de kaart, op zoek naar informatie, waardoor ze dus actief bezig zijn met de lesstof.

Inmiddels staat het gebruik van GIS ook in de eindtermen voor het voortgezet onderwijs. Het is belangrijk dat leerlingen weten hoe ze een interactieve kaart kunnen ‘lezen’ en gebruiken, maar ook dat ze zelf simpele interactieve kaarten kunnen maken. Door in je les StoryMaps te gebruiken, kunnen leerlingen op een laagdrempelige manier kennis maken met GIS kaarten. Dat maakt de stap kleiner als ze later in een opdracht zelf een interactieve kaart (of StoryMap) moeten maken.


Als je ook eens wilt uitproberen of een StoryMap waardevol is voor je les, hoef je niet meteen zelf een StoryMap te maken. Kijk eens in het gratis overzicht met educatieve StoryMaps. Daar staan tientallen StoryMaps over verschillende aardrijkskundige onderwerpen. Je kan zoeken en filteren op onderwerp of taal.

StoryMaps worden gemaakt via ArcGIS Online, het webGIS platform van Esri. Dit is een groot software bedrijf met vele GIS oplossingen. Maar, als je zelf een StoryMap maakt is het niet nodig om kennis van GIS te hebben. Ook zonder dat je daar ervaring mee hebt kan je al een StoryMap met kaarten maken. Dat komt omdat de StoryMap builder (de omgeving waarin je de StoryMap maakt) heel laagdrempelig is opgebouwd. Je kan er hele uitgebreide kaarten aan toevoegen, maar je kan ook zelf een paar stippen en een route op de kaart ‘tekenen’.

Wil je zelf een StoryMap maken?

Volg dan de online cursus In 4 stappen een StoryMap maken waarin ik je uitleg hoe je dat kan doen. Meer informatie…

3 reacties op “Wat is een StoryMap?

 1. Het is een prima tool en redelijk laagdrempelig (je hebt geloof ik wel zelf arcgis kaarten gemaakt), maar het ontbeert wel een belangrijk onderdeel nl interactieve vragen (formatief) waardoor het materiaal meer wordt dan een ‘powerpoint’. Ik weet niet of ze bij ESRI al plannen hiervoor hebben. Nu gebruik ik bv Wikiwijs (helemaal gratis) waar je zowel kaarten als filmpjes kunt embedden en er direct 7 verschillende vraagtypen beschikbaar zijn. Daarnaast waar blijft de content op den duur? De link van jouw plasticsoep verhaal wijst op de uni. Hoe lang blijft dat bestaan? Kun je een storymap niet downloadbaar maken bv.?

  • Hoi Willem,
   Met een paar simpele stappen kan je inderdaad zelf ook een StoryMap maken, dat kan met een gratis schoolaccount van ArcGIS Online. Heb jij het wel eens uitgeprobeerd?

   Je kan zo’n StoryMap voor verschillende doeleinden inzetten, bijvoorbeeld tijdens de klassikale instructie of leerlingen kunnen de StoryMap zelf bestuderen. Dan zijn interactieve vragen niet nodig. Ik kan me voorstellen dat het in sommige gevallen wel wenselijk is om in het verhaal vragen te stellen, die ook direct te beantwoorden zijn. Dat is ook mogelijk, door gebruik te maken van Survey123 in de StoryMap. Zo heb je wel de kracht van StoryMaps, maar ook de mogelijkheid om direct vragen te stellen.

   De content blijft bestaan in je eigen account. Dat zal dus lange tijd beschikbaar zijn (na vele jaren kan ik me voorstellen dat je de content sowieso wilt updaten, want dan zal het er, natuurlijk, niet meer zo bijtijds uitzien en zullen er weer meer opties zijn). Sommige StoryMaps zijn te downloaden als pdf. Ik las laatst dat Esri deze optie ook aan de laatste versie van ArcGIS StoryMaps wilt gaan toevoegen. Maar ik vraag me af of zo’n pdf überhaupt heel bruikbaar is.. dan is natuurlijk alle interactiviteit weg.
   Groeten, Jessy

 2. Ja hoor ik gebruik Arcgis Online inmiddels met en door leerlingen bij het PO Eigen onderzoek……Wat ik bedoel is het inzetten van een storymap als lesmateriaal dat zelfstandig door de leerling kan worden doorlopen waarbij er direct feedback verschijnt op de gestelde vragen en dat biedt Survey mi niet.
  Wat ik bedoel met content bewaren is dat de storymap die gemaakt is door anderen (zoals die van jou met de uni url) en die je als docent wil blijven gebruiken als lesmateriaal soms gewoon verdwijnt. Het zou fijn zijn- net als bij Wikiwijs waar je het lesmateriaal van anderen kunt importeren- dat je de inhoud van zo’n storymap in je eigen account zou kunnen veilig stellen.

Geef een reactie