5 voorbeelden van GIS in de les

GIS is een krachtige tool dat in het werkveld veel wordt gebruikt. Bijvoorbeeld om geografische analyses te doen en om geo-data te presenteren op een visuele en begrijpbare manier. Maar ook in het aardrijkskunde onderwijs is het een enorm bruikbare tool. Als docent kan je het gebruiken om verschijnselen duidelijk te maken en leerlingen kunnen zelf ook met interactieve kaarten aan de slag. De technologie heeft nu ook een plaats in de eindtermen gekregen, waardoor het telkens meer aandacht krijgt.

Wil jij ook graag GIS-tools in de les gebruiken, maar weet je nog niet helemaal hoe? Lees dan verder, want ik geef 5 voorbeelden van hoe je dat zou kunnen doen.

Daarvoor gebruik ik een tabel van Tim Favier, met daarin 5 manieren om GIS in te zetten in het voortgezet onderwijs.

5 manieren om GIS in te zetten in het voortgezet onderwijs. Tim Favier, 2013.
1. Lesgeven over geo-informatietechnologie

In een les over geo-informatietechnologie kan je verschillende onderdelen behandelen. Bijvoorbeeld, wat GIS is, hoe het (in de basis) werkt en hoe deze geo-tools gebruikt worden bij bedrijven en overheden. Hierbij kan je de eigen interesses van leerlingen betrekken, door ze te laten bedenken wat voor soort kaarten of geo-tools relevant zijn in de branche waarin ze interesse hebben.

Gebruik bijvoorbeeld deze video over aantal mogelijkheden met GIS (wel even door de promotie heen kijken).

2. Lesgeven met geo-informatietechnologie

Er zijn vele voorbeelden op te noemen waarbij je lesgeeft met geo-tools. Dit betekend namelijk vaak dat je tijdens de instructie een interactieve kaart of andere geo-tool laat zien, om je verhaal te verduidelijken. Leerlingen hoeven in principe zelf niets met deze kaarten te doen.

Je kan bijvoorbeeld denken aan een interactieve wereldkaart met de vulkanen, of een kaart met het overstromingsrisico en de bevolkingsdichtheid in Nederland. Bij een les over stedelijke ontwikkeling kan je de bouwjaren kaart van Amsterdam laten zien.

3. Leren over geo-informatietechnologie

Deze manier gaat net wat verder dan het lesgeven over GIS, omdat leerlingen hier zelf ook aan de slag gaan. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan een les waarin leerlingen leren hoe ze zelf een interactieve kaart of een StoryMap maken. Het gaat hier dus niet echt om de inhoud, maar om leren omgaan met de technologie. Een voorbeeld daarvan is deze les over ArcGIS Online.

4. Leren met geo-informatietechnologie

Leren met geo-informatietechnologie ligt in het verlengde van nummer 2. Leerlingen gebruiken zelf een geo-tool om te leren over een ander onderwerp. Zo kunnen ze bijvoorbeeld kaarten gebruiken om te leren over de verschillende klimaten op de wereld. Bijvoorbeeld in de kant-en-klare opdracht ‘Klimaat op de kaart’.

Een concreet voorbeeld van een opdracht is dat leerlingen een digitale rondleiding geven door een stad, waarbij ze laten zien welke duurzame oplossingen daar te vinden/in ontwikkeling zijn. Dit kunnen ze uitwerken in een StoryMap. Zo kunnen ze de locaties op de kaart zetten, en direct erbij foto’s en informatie zetten. Om ze hierbij te helpen kan je ze een handleiding voor het maken van een StoryMap meegeven.

5. Onderzoek met geo-informatietechnologie

De meest uitgebreide optie is om geo-tools te gebruiken in een onderzoek. Bijvoorbeeld in een projectweek of profielwerkstuk. In zo’n opdracht kunnen ze de diepte in duiken en zelf veel uitzoeken. GIS kan daar een bruikbare tool voor zijn. Dat kan door het verzamelen van geografische data, de analyse van die data maar ook bij het presenteren van geo-data.

Bij het verzamelen van data kunnen leerlingen gebruik maken van Survey123, daarna kunnen ze de verzamelde data in een ArcGIS Online kaart bekijken en analyseren. Uiteindelijk kunnen ze de kaart(en) presenteren via een StoryMap. Wil je meer weten over hoe Survey123 werkt, bekijk dan eens de serie die ik daarover schreef.


Hopelijk geeft dit je weer wat ideeën om met GIS aan de slag te gaan. Als je graag meer wil weten over hoe je GIS software gebruikt, kan je (samen met je collega’s) bij mij een op maat gemaakte workshop volgen over ArcGIS Online, StoryMaps en Survey123.

Wil jij zelf aan de slag met GIS in de les?

Volg samen met je collega’s een workshop en leer hoe verschillende GIS-tools werken. Om nog beter te kunnen lesgeven met GIS. Meer informatie…

Geef een reactie