Polarsteps als educatieve tool

Tijdens roadtrips in mijn camper gebruik ik graag kaarten, om een reisdoel te kiezen, een plan te maken en om de gereden route bij te houden. Eén van mijn favoriete apps is Polarsteps, die houdt automatisch bij waar ik geweest ben en welke route ik gereden heb. De plekken waar ik verblijf kan ik opslaan, met foto’s erbij. Leuk voor vrienden, familie én achteraf voor mezelf om terug te kijken. Een goede tip als je ook zo van reizen en kaarten houdt. Maar het is niet alleen handig voor op reis, ook in het onderwijs is het een bijzonder bruikbare app/website. Ik leg je kort uit hoe dat kan. En klik niet te snel weg, want ik deel ook nog een kortingscode met je voor een Travel Book van Polarsteps.

Wat is Polarsteps?

Polarsteps is een app waarmee je je reizen kan bijhouden én kan plannen. Dat kan doormiddel van de automatische route tracker met een smartphone, of door zelf de locaties stuk voor stuk in te voeren. Zo krijg je op de kaart een overzicht van de route. Per locatie kan je foto’s en een beschrijvende tekst toevoegen. Ook kan je je reis plannen, door toekomstige locaties toe te voegen. Polarsteps geeft daarbij ook suggesties in de omgeving. Het lijkt een beetje op een StoryMap Tour, maar dan met andere functies, specifiek voor reizen bedoelt.

Een reis kan je delen met andere mensen, of privé houden. Na afloop van een reis kan je deze ook (redelijk) automatisch laten omzetten in een Travel Book. Dit is een prachtig fotoboek met daarin natuurlijk je foto’s, maar ook de locaties waar deze gemaakt zijn. Van mijn camperreis in 2018 heb ik zo’n boek besteld, dat is een hele leuke en gemakkelijke manier om een fotoboek van een reis te maken. Wil je ook zo’n boek bestellen van je eigen reis, gebruik dan de kortingscode HAPPY10. Hiermee krijg je 10 euro korting op een Travel Book.

Polarsteps als educatieve tool

Maar naast dat het een hele fijne app is voor op reis, kan het ook prima gebruikt worden in het onderwijs. Doordat het zo op de reisbranche gericht is, is de interface heel specifiek en eenduidig, zonder te veel extra knoppen. Hierdoor kunnen leerlingen het gemakkelijk zelf gebruiken.

Tour door een gebied maken

De app (of de website in de browser van een computer) kan ingezet worden bij een opdracht waarbij leerlingen een route of aantal locaties op de kaart moeten zetten, met daarbij een afbeelding. Daarbij kan je denken aan bijzondere locaties in een natuurgebied, verschillen tussen wijken in een stad of geografische interessante locaties in een land. Bij elke locatie voegen ze een afbeelding (of meerdere) toe en kunnen ze in de beschrijving extra informatie kwijt. Om de opdracht wat interessanter te maken, kan je aangeven dat ze een tour maken voor toeristen of een excursie moeten voorbereiden.

Excursies

Zelf kan je Polarsteps ook gebruiken om een excursie voor te bereiden. Je zou de route alvast kunnen lopen/fietsen/rijden met de tracker aan. Zo staat de route al netjes op de kaart. Ook kan je de punten toevoegen waarover meer informatie te lezen is. Handig ter voorbereiding voor jezelf, of om aan leerlingen aan te bieden. Dit zou ook een vervanging kunnen zijn van een excursie die niet live door kan gaan.

Route downloaden

Als laatste is er nog de optie om de route te downloaden. Via je account instellingen, onder het kopje Privacy staat de knop om je data aan te vragen. Via de mail krijg je dan het bestand opgestuurd. Daarna kan je het csv bestand van de route inladen in een GIS-programma. Zo kan je de route ook gebruiken in andere projecten!

Ik ben benieuwd bij welke opdrachten je Polarsteps gebruikt. Laat het me weten via een reactie, email of via social media. En vergeet niet de kortingscode HAPPY10 te gebruiken als je een Travel Book van je reis wilt bestellen!

Geef een reactie