3 werkvormen met een StoryMap

In de meeste gevallen zal een StoryMap maken niet het voornaamste doel zijn van je les. Een StoryMap is een tool die gebruikt wordt om een ander, vakspecifiek, doel te bereiken. Daarom is het belangrijk om de StoryMap technologie ook echt als tool te blijven zien, die iets waardevols toevoegt aan het leren van leerlingen. Hoe je dat kan doen? Ik zal 3 werkvormen beschrijven waarin een StoryMap echt iets kan bijdragen.

1) Instructie met een StoryMap als ondersteuning

Een voorbeeld: Bouwjarenkaart Amsterdam

Tijdens je instructie, bijvoorbeeld als je iets uitlegt of een verhaal verteld, kan een StoryMap je daarbij ondersteunen. Waar je nu misschien een PowerPoint presentatie gebruikt, kan je in sommige gevallen heel goed een StoryMap gebruiken. Bijvoorbeeld als het onderwerp goed uitgelegd kan worden met behulp van thematische kaarten. Of als je verschillende locaties benoemt, misschien zelfs een route. Dan helpt het leerlingen om die plekken direct op de kaart te zien.

Het verschil met een PowerPoint (waar je natuurlijk ook afbeeldingen en kaarten in kan zetten) is dat de kaarten in een StoryMap interactief zijn. Zo kan je tijdens je instructie inzoomen op de kaarten en dingen aanklikken, zonder naar een andere pagina te hoeven gaan. Ook kan je eigen foto’s koppelen aan locaties op de kaart (adressen, coördinaten) zonder al te veel moeite.

2) Zelfstandig werken met een StoryMap

Een voorbeeld: De Veluwe – Resten van een gesmolten verleden

Je kan de leerlingen ook zelfstandig aan het werk zetten met een StoryMap. Ze kunnen een StoryMap bijvoorbeeld als bron bestuderen en daarbij opdrachten maken. Het is zelfs mogelijk om de opdrachten in de StoryMap zelf te plaatsen. In zo’n StoryMap zal natuurlijk meer tekst staan dan de StoryMap die je gebruikt bij een instructie. Bij het zelfstandig werken kan je er als docent namelijk niet de hele tijd bij staan om uitleg te geven, die informatie zal dus in de StoryMap moeten staan.

De leerlingen kunnen de StoryMap alleen of in kleine groepjes doornemen en de vragen of opdrachten erbij maken. Om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van een StoryMap, is het goed om vragen te stellen waarbij leerlingen zelf de interactie met een kaart moeten aangaan. Bijvoorbeeld om iets op te zoeken of om informatie van twee kaarten te combineren. Doordat een StoryMap veel verschillende media ondersteund (kaarten, afbeeldingen, video’s, hele webpagina’s) kan alle informatie bij elkaar staan, zonder andere websites te hoeven openen. Zo is er minder kans op afleiding. Doordat het mogelijk is om teksten en media te combineren in een StoryMap, staan bijvoorbeeld kaarten standaard bij de juiste tekst. Waardoor het zoeken naar figuurnummers (wanneer ongewenst) verleden tijd is.

3) Presenteren van project met een StoryMap

Een andere werkvorm waarbij een StoryMap gebruikt kan worden is als leerlingen een project moeten presenteren. Dat kan op allerlei manieren, met een presentatie, door een verslag te schrijven of een poster te maken. Ook kan een onderzoek of project in een StoryMap uitgewerkt worden. Hierdoor hebben de leerlingen de kans om zelf ook met kaarten te werken en informatie op een geografische manier weer te geven. Dit is een goede manier om het geleerde te verwerken en het leerproces te verdiepen.

De leerlingen kunnen alleen of in kleine groepjes een onderzoek doen naar een bepaald onderwerp. Hun bevindingen kunnen ze uitwerken in een StoryMap. Waarbij ze gebruik maken (zelfgemaakte) foto’s, kaarten en tekst om uitleg te geven.

Door een StoryMap te gebruiken of maken zullen leerlingen ook extra kaartvaardigheden ontwikkelen, omdat ze leren werken met een webGIS. Het omgaan met webGIS staat ook in de leerdoelen van het voortgezet aardrijskunde onderwijs, dus dat is een extra reden om het eens te proberen.


Maar hoe kom je aan een StoryMap die je kan gebruiken tijdens de instructie, of voor bij zelfstandig werken? Als eerste kan je kijken of er een bestaande StoryMap is die je zou kunnen gebruiken. Om je hierbij te helpen heb ik een groot aantal StoryMaps verzameld. Neem eens een kijkje in die database met educatieve StoryMaps, wellicht zit daar een StoryMap tussen die goed past bij het onderwerp van je les. Dat overzicht vind je hier.

Maar je kan ook zelf een StoryMap maken, zodat je de inhoud volledig kan afstemmen op de leerdoelen. Hoe je dat doet leer je hier. In de volledig vernieuwde online cursus leer je hoe je in 4 stappen zelf een StoryMap maakt.

Wil je zelf een StoryMap maken?

Volg dan de online cursus In 4 stappen een StoryMap maken waarin ik je uitleg hoe je dat kan doen. Meer informatie…

Geef een reactie