6 tips voor het maken van je eerste educatieve StoryMap

Tijdens de zoektocht naar innovatief lesmateriaal voor het vak aardrijkskunde ben je het misschien wel eens tegengekomen: StoryMaps. In een StoryMap wordt gebruik gemaakt van het principe van Storytelling en worden verschillende type media gecombineerd om samen een verhaal te kunnen vertellen.

Bij verschillende type media kan je denken aan interactieve kaarten, teksten, afbeeldingen, video’s, audiobestanden en hele webpagina’s. Er zijn ook bepaalde functies voor het geven van een rondleiding door een gebied of het vergelijken van twee kaarten. Lees hier meer over wat een StoryMap is.

Als docent kan je gebruik maken van StoryMaps gemaakt door anderen. Maar je kan er ook voor kiezen om zelf een StoryMap te maken, dan kan je precies ingaan op de belangrijke onderdelen van je les. In dit artikel deel ik 6 tips voor het maken van je eerste educatieve StoryMap.

Tip 1: Vraag een ArcGIS voor op school account aan

Middelbare scholen kunnen een gratis ArcGIS voor op School account aanvragen. Hiermee kunnen alle docenten (en leerlingen) een account krijgen. Vraag dit schoolaccount aan via: https://www.esri.nl/nl-nl/onderwijs/arcgis-voor-op-school/inschrijven

Tip 2: Doe inspiratie op

Kijk voordat je begint eens naar andere educatieve StoryMaps om te zien wat er mogelijk is. Bekijk bijvoorbeeld de verzameling met 100+ educatieve StoryMaps die passen bij de thema’s van het vak aardrijkskunde.

Tip 3: Maak een plan

Voordat je begint aan het maken van je StoryMap, is het goed om een plan te maken. Denk na over het doel, de doelgroep, de verhaallijn en ook de manier waarop je de StoryMap wilt gebruiken. Is het nodig om er veel tekst in te zetten, omdat leerlingen de StoryMap zelfstandig bekijken? Of volstaat minimale tekst omdat je er zelf dingen bij wilt vertellen? Denk ook na over welke media je nodig hebt om het verhaal te kunnen vertellen. Welke kaarten, afbeeldingen, video’s heb je nodig? Zet alles vast klaar.

Tip 4: Begin klein

StoryMaps kunnen compact of heel complex zijn, dat is volledig afhankelijk van hoeveel informatie je wilt overbrengen. Voor je eerste StoryMap is het goed om klein te beginnen. Dit is fijn voor jezelf, en ook voor leerlingen die voor het eerst een StoryMap zien.

Tip 5: Maak gebruik van verschillende media

De kracht van een StoryMap zit in het combineren van verschillende soorten media op één plek. Er zijn dan ook veel verschillende media die je in een StoryMap kan gebruiken. Je kan interactieve kaarten toevoegen, dat betekend het mogelijk is om in te zoomen, dingen aan te klikken en meer informatie te krijgen. Maar ook video’s kunnen een hele goede toevoeging zijn. Verder zijn er nog speciaal functies, zoals een ‘kaarttour’. Daarmee kan je een tour maken langs verschillende locaties. Al die locaties staan op de kaart, met foto en beschrijving erbij. Een fijne manier om bijvoorbeeld een excursie te introduceren of een rondleiding door een bijzonder gebied te geven.

Tip 6: Testen en delen

Voordat je je StoryMap kan delen met leerlingen en collega’s, is het belangrijk om de instellingen voor het delen goed te zetten. Standaard is je StoryMap privé, je kan er zelf voor kiezen of je deze na publicatie wilt delen met de organisatie (collega’s, leerlingen) of openbaar. Een openbaar gedeelde StoryMap is door iedereen met de link te bekijken, zonder dat ze een account nodig hebben. Ook is de StoryMap dan terug te vinden binnen ArcGIS Online.

Als je de StoryMap openbaar deelt is het goed om te testen of deze goed werkt. Een tip: doe dit in een andere browser dan waarin je de StoryMap hebt gemaakt. Zo ben je niet per ongeluk ingelogd en kan je goed kijken of de StoryMap (en de gebruikte kaarten) echt openbaar is gedeeld.

Leer hoe je zelf een StoryMap maakt

Wil je meer ondersteuning bij het maken van een StoryMap? Volg dan de online cursus In 4 stappen een StoryMap maken. De cursus is speciaal ontwikkeld voor docenten die StoryMaps voor in de klas willen maken.

Geef een reactie