5 handige websites voor aardrijkskundedocenten

Als aardrijkskundedocent is het enorm waardevol om gebruik te maken van educatieve tools en websites om kennis over de wereld over te brengen aan leerlingen. Er is een overvloed aan handige hulpmiddelen die je kunnen helpen het begrip van de lesstof te vergroten en de lessen te verrijken. In deze blogpost staan vijf handige websites die goed te gebruiken zijn voor aardrijkskundedocenten in het voortgezet onderwijs. Deze websites bieden interactieve kaarten, educatieve materialen en fascinerende visuele hulpmiddelen die jouw leerlingen zullen inspireren en betrekken bij het vak aardrijkskunde.

Topotijdreis

Met deze website kan je terug in de tijd. Alle topografische kaarten van het kadaster van de afgelopen 200 jaar zijn online gezet en zijn in een kaartviewer te bekijken. Een ideale tool om te gebruiken bij het onderwerp stedelijke ontwikkeling. Het is ook mogelijk op tegelijkertijd kaarten van twee verschillende jaartallen op het scherm te bekijken. Om zo de verschillen goed te kunnen bestuderen.

Bekijk Topotijdreis.

The True Size Of

Veel wereldkaarten zijn zo gemaakt dat ze de oppervlaktes van landen niet correct weergeven. Zo lijkt Groenland op veel kaarten ongeveer even groot als het hele Afrikaanse continent, terwijl Groenland in werkelijkheid 14 keer kleiner is. Het is belangrijk dat leerlingen dit doorhebben en begrijpen. Daar kan je de website The True Size Of voor gebruiken. Op die website kan je elk land op de wereld naar een andere plek op de kaart verslepen. Aan de hand van de locatie, zullen de afmetingen ook veranderen. Zo kan je de daadwerkelijke afmetingen van de landen met elkaar vergelijken.

Bekijk The True Size of.

Ancient Earth globe

Met deze website kan je terug in de tijd. Je kan de wereld bekijken zoals die vroeger was, miljoenen jaren geleden. Dit is hele fijne website om te gebruiken bij het behandelen van het onderwerp platentektoniek. Zo is bijvoorbeeld goed te zien hoe India zich in noordelijke richting heeft bewogen, waardoor de Himalaya is ontstaan.

Bekijk Ancient Earth globe.

EduGIS

EduGIS heeft speciaal voor het onderwijs een kaartviewer ontwikkeld, met daarbij lesmateriaal voor verschillende niveaus. In de kaartviewer staan kaartlagen die direct te gebruiken zijn, over allerlei onderwerpen. Ook het lesmateriaal is erg divers.

Bekijk EduGIS.

ArcGIS Online

ArcGIS Online is een platform waarin (net zoals in EduGIS) verschillende kaartlagen over uiteenlopende onderwerpen te bekijken zijn. ArcGIS Online gaat daar nog wat verder in, met meer opties voor het aanmaken van eigen kaartlagen en ook verschillende manieren om de gemaakte kaarten te presenteren. Bijvoorbeeld in een StoryMap (leer hier meer over StoryMaps). Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen een gratis ArcGIS voor op School account aanmaken via Esri Nederland.

Bekijk ArcGIS Online.

Demonstratie

Bekijk de video om te zien hoe alle websites werken.

Wil je meer weten over GIS in de les? Bekijk dan de volgende blog-posts:


5 voorbeelden van GIS in de les

5 voorbeelden van hoe je GIS kan gebruiken in het voortgezet (aardrijskunde) onderwijs. Met verwijzingen naar lesmateriaal met ArcGIS Online, StoryMaps…

Wat is een StoryMap?

Wat is dat eigenlijk, een StoryMap? En wat kan je daar als (aardrijkskunde) docent mee?

Waarom GIS?

Aardrijkskunde gaat hand in hand met kaarten. Er zijn veel verschillende soorten kaarten; topografische kaarten, thematische kaarten, oude kaarten, foute kaarten,…


Deel dit artikel


Geef een reactie