In 4 stappen een StoryMap maken

Wil jij zelf een StoryMap kunnen maken?

Speciaal voor docenten: Leer hoe je zonder GIS-kennis een StoryMap maakt voor in de les.

StoryMaps kunnen een hele waardevolle tool zijn voor in het onderwijs. Zou je er ook graag mee willen werken? Dat kan! Om zelf een StoryMap te maken hoef je absoluut geen GIS-expert te zijn, in 4 stappen kan je al leren hoe je een (aardrijkskunde)les kan geven met de kracht van kaarten.

In deze online cursus leer je hoe je zelf een educatieve StoryMap maakt. Aan het einde van de cursus heb je daadwerkelijk een StoryMap gemaakt, die je kan gebruiken in je les. Met de opgedane kennis kan je ook leerlingen begeleiden bij het maken van hun eigen StoryMaps.

In deze video leg ik je uit waarom ik deze cursus gemaakt heb.

Herken jij dit?

  • Je wilt zelf een StoryMap maken, maar je weet niet waar je moet beginnen.
  • Je komt verschillende StoryMaps op internet tegen, maar deze zijn net niet bruikbaar vanwege het niveau of de taal.
  • Je hebt geen ervaring met GIS, maar je zou er eigenlijk wel wat meer over willen weten.
  • Je hebt ooit een ArcGIS Online account aangemaakt, maar hebt daar nooit echt iets mee gedaan.
  • Je houd van verhalen vertellen in de les en wil daar graag eens wat anders bij gebruiken dan een PowerPoint presentatie.
  • Je bent dol op kaarten en je wilt de kracht ervan inzetten in de les.
  • Je wilt een StoryMap gebruiken tijdens de klassikale instructie of als bron voor leerlingen bij het zelfstandig werken, maar je weet niet hoe je zo’n StoryMap moet opbouwen.
  • Je wilt leerlingen een StoryMap laten maken als onderdeel van een opdracht, maar je wilt eerst zelf goed weten hoe dat moet.

Maar wat als ik zeg dat ook jij een StoryMap kan maken?

Het kan soms voorkomen dat je een prachtige StoryMap vindt op het internet, die perfect aansluit bij je les. Maar helaas, vaak genoeg is het lastig om een StoryMap te vinden die precies aanbied dat je nodig hebt. Dan is het fijn als je zelf kan bepalen wat je nodig hebt en hoe je dat in een StoryMap kan weergeven. 

Het zelf maken van zo’n StoryMap hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het is zeker niet nodig om een GIS expert te zijn voordat je aan de slag kan. Ervaring met GIS kan helpen, maar het is echt niet nodig als je een StoryMap wilt maken. Met een aantal simpele stappen kan je zelf al een mooi resultaat behalen.

Ik weet dat het klinkt als een enorme uitdaging, en dat je eigenlijk geen tijd hebt om je te verdiepen in weer iets nieuws in onderwijsland. Maar, jij wilt toch juist waardevolle lessen geven en innoveren? Kennis hebben van belangrijke ontwikkelingen binnen het vakgebied zodat je je leerlingen kan inspireren?

Maar, dat werkt alleen als je StoryMap goed in elkaar zit, als het ook echt iets bijdraagt aan de les. Verspil geen tijd met aankloten om zelf uit te zoeken hoe het allemaal werkt. Meld je vandaag nog aan voor deze online cursus en leer hoe je in 4 stappen een StoryMap kan maken.

Leer hoe jij zelf een educatieve StoryMap maakt!

In deze online cursus deel ik al mijn kennis en ervaring over StoryMaps met je die ik de afgelopen jaren heb opgedaan. In 4 stappen leer je hoe jij ook zelf een educatieve StoryMap kan maken.

Meld je nu aan een krijg direct toegang tot de vernieuwde versie van de cursus.

<div>Icons made by <a href="https://www.freepik.com" title="Freepik">Freepik</a> from <a href="https://www.flaticon.com/" title="Flaticon">www.flaticon.com</a></div>

Volledig online

Volg de cursus in je eigen tijd, op de momenten dat het jou uitkomt.

<div>Icons made by <a href="" title="itim2101">itim2101</a> from <a href="https://www.flaticon.com/" title="Flaticon">www.flaticon.com</a></div>

Speciaal voor docenten

De cursus is specifiek gericht op docenten die een StoryMap willen maken om te gebruiken in de les.

<div>Icons made by <a href="https://www.freepik.com" title="Freepik">Freepik</a> from <a href="https://www.flaticon.com/" title="Flaticon">www.flaticon.com</a></div>

Stap voor stap

Je hoeft niet zelf alles helemaal uit te zoeken, na het volgen van de cursus heb jij voldoende kennis in huis om zelf een StoryMap te maken!

Zo ziet de online cursus eruit

In de cursus leer ik je hoe je in 4 stappen een StoryMap maakt. De cursus volg je online en het bevat video’s, voorbeeld StoryMaps en opdrachten. Inclusief 11 lessen, 18 videolessen en 3 bonuslessen waarin ik uitleg hoe je te werk kan gaan. Natuurlijk ga je zelf ook aan de slag, in de bijbehorende opdrachten werk je je eigen StoryMap uit. Dit is allemaal verdeeld over 4 modules:

Wat levert deze online cursus je op?

Als je de cursus voltooid hebt, heb je zelf een StoryMap gemaakt over een eigen gekozen onderwerp. Deze kan je direct gebruiken in je les! Je weet hoe je zelf een StoryMap kan maken met behulp van interactieve kaarten, afbeeldingen, video’s, tekst en meer. Hiermee kan je een inspirerende les te geven of de leerlingen helpen bij het maken van hun eigen StoryMap.

Dit is wat andere docenten over de cursus zeggen:

Een super leuke cursus. Eerst zelf gedaan en nu de studenten watermanagement @Yuverta1 MBO Velp het aangeleerd. Wat een geweldig hulpmiddel.

@Joostkoks

Ik heb eerst met veel plezier de online cursus van jou gevolgd zodat ik het zelf onder de knie kreeg. Dat was goed te doen! Daarna ben ik een opdracht met beoordelingsmodel en puntenverdeling voor de leerlingen gaan schrijven en ik kon jou handleiding daar mooi bij gebruiken (dank daarvoor!). De leerlingen hebben er in een groepjes van 3/4 personen en met ontzettend veel inzet en plezier aan gewerkt! Ze vonden het zo’n leuke opdracht.

Docent in het VO

De cursus is begin 2023 volledig vernieuwd zodat het aansluit bij de laatste updates in de software. Ook inhoudelijk is de cursus verbeterd én er zijn een aantal bonus lessen toegevoegd.

Meld je nu aan een krijg direct toegang tot de vernieuwde versie van de cursus.

Meld je aan voor de online cursus en geef les met de kracht van kaarten.

Investering: €152,- exclusief btw.

StoryMaps speciaal voor het onderwijs

Mijn naam is Jessy Faas. Ik geloof dat het aardrijkskundeonderwijs enorm kan profiteren van het gebruik van GIS, StoryMaps en veldwerk met smartphones. Daarom zet ik me in om docenten te ondersteunen die kennis willen maken met deze tools.

In 2015 zette ik vanaf mijn studentenkamer een blog op, over onderwijsvernieuwing en aardrijkskunde. Tijdens de studie Geo Media & Design maakte ik kennis met GIS en StoryMaps. Al vrij snel had ik door dat dit ook voor het aardrijkskundeonderwijs bruikbare tools zijn. Door de jaren heen heb ik veel ervaring opgedaan met deze mooie technologie, tijdens projecten en stages. O.a. bij educatieve uitgeverijen, Esri Nederland en bij de aardrijkskunde docentenopleiding van de University of Turku (Finland). 

Omdat er nog maar weinig materiaal met GIS en ondersteuning beschikbaar is voor het Nederlandse onderwijs, ben ik in 2020 mijn eigen bedrijf begonnen om in die behoefte te voorzien. Naast deze online cursus geef ik o.a. de Workshop GIS voor docenten en maak ik lesmateriaal.

Vragen?

Ik heb niet veel tijd over…
Je kan deze cursus helemaal op je eigen tempo doen. Ook als je elke week maar een uurtje over hebt, kan je deze cursus volgen. Zolang deze cursus in de markt staat heb je toegang tot het materiaal. Dat betekend dat je de video’s ook altijd nog eens kan terugkijken als je later met een nieuwe StoryMap bezig bent.

Welke software heb ik nodig?
Om een ArcGIS StoryMap te maken heb je een ArcGIS Online account nodig. Je kan hier snel een gratis account aanmaken, maar als je alle opties wilt hebben kan je als docent aan een middelbare school ook gratis een school-account aanvragen via Esri Nederland. Let op! Als je een ArcGIS voor op School account aanvraagt bij Esri Nederland, kan het ongeveer 10 dagen duren totdat je je account kan gebruiken.

Kan ik de kosten declareren bij mijn school?
Natuurlijk moet je dit eerst overleggen of je opleidingskosten zoals deze cursus door je school betaald worden, of dat je dat zelf moet doen. Als je je inschrijft krijg je gewoon een factuur met daarop BTW en een kvk-nummer. Deze factuur kan je zelf betalen/voorschieten of direct doorsturen naar de administratie van je school.

Ik heb een auditieve beperking, kan ik de video’s ook volgen?
Ja, dat kan. Alle video’s zijn voorzien van ondertiteling.

Wanneer start de cursus?
Binnen 24 uur na het ontvangen van de betaling krijg je toegang tot de cursusomgeving. De vernieuwde cursus is op 14-03-2023 live gegaan. Er is geen einddatum.

Ik heb mij aangemeld tussen 01-03-2023 en 14-03-2023, hoe kan ik profiteren van de exclusieve bonus?
Als je je hebt aangemeld tussen 01-03-2023 en 14-03-2023 zal je automatisch de mogelijkheid krijgen om feedback te ontvangen op je zelfgemaakte StoryMap. Begin in je eigen tempo aan de cursus en maak je StoryMap. Zodra je klaar bent, stuur je een mail naar jessyfaas@GIS-educatie.nl met daarin de link naar je StoryMap. Binnen 2 weken zal je een reactie krijgen met feedback.

Ik heb nog een andere vraag…
Vragen kan je stellen via jessyfaas@GIS-educatie.nl

Icons (computer, teacher and steps) made by Freepik from www.flaticon.com