Workshop GIS voor docenten

Wil jij zelf aan de slag met GIS in de les?

Volg samen met je collega’s een workshop om te leren werken met GIS-tools.

GIS krijgt telkens een grotere rol in het (aardrijkskunde) onderwijs. Als je dit wil gaan gebruiken met je leerlingen, is het van belang om zelf ook te weten hoe het werkt.

Wil je graag leren over GIS in de klas, StoryMaps of over het ontwikkelen van een excursie of veldwerk met Survey123? In een dagdeel kan je samen met je collega’s een workshop op maat volgen.

Afhankelijk van jullie wensen geeft ik uitleg over verschillende mogelijkheden die er zijn voor GIS in het onderwijs. In de workshop kan ik laten zien hoe het ArcGIS Online platform in te zetten is voor het onderwijs. Daarbij kan ik ingaan op het maken van kaarten, StoryMaps en/of een Survey123 vragenlijst. Ook laat ik zien hoe deze tools met elkaar te verbinden zijn. Daarnaast kan ik ook uitleg geven over EduGIS en de mogelijkheden van die software.

De workshop is geschikt voor docenten in het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het mbo. De workshop kan online of op locatie plaatsvinden. Bekijk hieronder de opties.

Zo hebben andere docenten de workshop ervaren:


2 Varianten van de workshop:

Online workshop

  • Via MS Teams.
  • 2.5 uur lang uitleg, opdrachten, ruimte voor vragen en eigen inbreng.
  • 3 tot 7 deelnemers.
  • Investering: €750,- exclusief btw.

Workshop op locatie

  • Bij jullie op school.
  • 2.5 uur lang uitleg, opdrachten, ruimte voor vragen en eigen inbreng.
  • 3 tot 7 deelnemers.
  • Investering: €850,- exclusief btw.

Belangrijk om te weten: Om de workshop te volgen heb je een ArcGIS Online account nodig. Je kan hier snel een gratis account aanmaken, maar als je alle opties wilt hebben kan je als middelbare school in Nederland ook gratis een school-account aanvragen via Esri Nederland. Via dat school-account kan je accounts aanmaken voor docenten en leerlingen. Let op! Als je een ArcGIS voor op School account aanvraagt bij Esri Nederland, kan het ongeveer 2 weken duren totdat je je account kan gebruiken, doe dit dus optijd.

GIS speciaal voor het onderwijs

Mijn naam is Jessy Faas. Ik geloof dat het aardrijkskundeonderwijs enorm kan profiteren van het gebruik van GIS, StoryMaps en veldwerk met smartphones. Daarom zet ik me in om docenten te ondersteunen die kennis willen maken met deze tools.

In 2015 zette ik vanaf mijn studentenkamer een blog op, over onderwijsvernieuwing en aardrijkskunde. Tijdens de studie Geo Media & Design maakte ik kennis met GIS en StoryMaps. Al vrij snel had ik door dat dit ook voor het aardrijkskundeonderwijs bruikbare tools zijn. Door de jaren heen heb ik veel ervaring opgedaan met deze mooie technologie, tijdens projecten en stages. O.a. bij educatieve uitgeverijen, Esri Nederland en bij de aardrijkskunde docentenopleiding van de University of Turku (Finland). 

Omdat er nog maar weinig materiaal met GIS en ondersteuning beschikbaar is voor het Nederlandse onderwijs, ben ik in 2020 mijn eigen bedrijf begonnen om in die behoefte te voorzien. Een van de oplossingen die ik aanbied is een online cursus: In 4 stappen een StoryMap maken. En nu dus ook deze workshop.