Waarom GIS?
Aardrijkskunde gaat hand in hand met kaarten. Er zijn veel verschillende soorten kaarten; topografische kaarten, thematische kaarten, oude kaarten, foute kaarten,…
GIS is een afkorting die staat voor Geografisch Informatie Systeem. Het is een stukje software waarmee je geografische data kan verwerken. Heel concreet, met GIS kan je kaarten maken.
En dan gaat het meestal niet om een kaart zoals je kent van Google Maps, maar juist om de informatie die je toevoegt aan zo’n basiskaart. Je kan namelijk verschillende thematische kaartlagen toevoegen en met elkaar combineren.
Zo’n kaartlaag kan bestaan uit punten, lijnen, vlakken of het is een raster (bijvoorbeeld een luchtfoto). Vaak kan je op een punt, lijn of vlak klikken om meer informatie over dat object te krijgen. Hieronder zie je een kaart met daarop de locaties van vulkanen (punten), aardbevingen (punten) en de plaatgrenzen (lijnen). Je zou op het icoontje van een vulkaan kunnen klikken om meer te leren over die specifieke vulkaan. Hetzelfde geldt voor de aardbevingen.
Bekijk de kaart hier op volledige grootte
Als je zelf aan de slag gaat en zelf zo’n kaart gaat maken kan je de icoontjes en kleuren helemaal zelf aanpassen, zodat het past bij het onderwerp dat je wilt presenteren.
In dit voorbeeld zie je een webGIS (ArcGIS Online), dat betekend dat de software gewoon in je browser draait en je geen zware programma’s hoeft te downloaden. Hierdoor is het makkelijk om met GIS te werken in bijvoorbeeld het onderwijs.
In WebGIS is het ook mogelijk om de interactieve GIS kaarten te combineren met teksten, afbeeldingen en video’s. Hiermee kan je een compleet verhaal vertellen over een geografisch verschijnsel.
Wil je meer weten over GIS in de les? Bekijk dan de volgende blog-posts:
Aardrijkskunde gaat hand in hand met kaarten. Er zijn veel verschillende soorten kaarten; topografische kaarten, thematische kaarten, oude kaarten, foute kaarten,…
5 voorbeelden van hoe je GIS kan gebruiken in het voortgezet (aardrijskunde) onderwijs. Met verwijzingen naar lesmateriaal met ArcGIS Online, StoryMaps…
Wat is dat eigenlijk, een StoryMap? En wat kan je daar als (aardrijkskunde) docent mee?
Deel dit artikel