GIS in de klas: zo kan je beginnen

De aardrijkskundeles starten met een StoryMap waardoor de leerlingen een idee krijgen van het verloop van de Rijn. Of leerlingen die oude topografische kaarten bekijken van hun eigen leefomgeving om de ontwikkeling van de stad te bekijken. Zomaar wat voorbeelden van GIS in de les.

Wil jij dat ook? In dit artikel help ik je op weg hoe je kan beginnen met GIS in de klas. Want GIS is een geweldige tool om te gebruiken in de les.

Weet je wat GIS precies is? Als je een opfrisser nodig hebt, lees dan dit artikel: Wat is GIS?

De eerste stap zetten

Als eerste wil ik je aanraden om eens na te denken over de onderwerpen waar je als aardrijkskunde docent deze periode mee bezig bent. Wat zijn de thema’s waar je leerlingen nu over leren? Het vak aardrijkskunde draait om de wereld. Een heel groot deel van de onderwerpen die je in de les behandeld, heeft een ruimtelijk component. Waarschijnlijk gebruik je hier al kaarten bij, bijvoorbeeld uit het lesboek of de atlas. Maar benut je de kracht van kaarten optimaal? Met tools gebaseerd op GIS zou je nóg meer uit ruimtelijke informatie kunnen halen om het onderwerp op een andere manier aan de leerlingen over te brengen.

Met die onderwerpen in je hoofd kan je op zoek gaan naar GIS tools die je kunnen helpen. Als eerste kan je de lijst met Geotools bekijken die ik heb opgesteld. Een deel daarvan kan je gebruiken zonder kennis over GIS. Als voorbeeld, The True Size is een website waarop de afmetingen van landen te vergelijken is door ze over de kaart heen te slepen. Lees de blogpost 5 voorbeelden van GIS in de les om nog meer inspiratie op te doen over wat er mogelijk is.

StoryMaps

Een tool die heel goed te gebruiken is in het onderwijs is ArcGIS StoryMaps. Hierin kunnen meeslepende verhalen gemaakt worden die bestaan uit teksten, afbeeldingen, video’s, audio en interactieve GIS kaarten. Doordat er zo veel verschillende mediatypen gebruikt kunnen worden, is het een ideale tool voor storytelling, vooral voor geografische onderwerpen. Wil je meer weten over StoryMaps? Lees dan het artikel Wat is een StoryMap?

Er zijn al vele StoryMaps gemaakt door andere docenten en organisaties. En er komen er ook telkens meer bij. Deze kan je heel goed gebruiken in de les. Om deze educatieve StoryMaps te verzamelen hou ik een overzicht bij: StoryMaps voor in de klas. Hierin staan meer dan honderd StoryMaps die te gebruiken zijn in het onderwijs.

De volgende stap zou kunnen zijn om zelf een StoryMap te maken, in plaats van een StoryMap van iemand anders te gebruiken. Door zelf een StoryMap te creëren kan je de inhoud volledig afstemmen op de les en op wat de leerlingen nodig hebben. Wil je leren hoe je zelf een StoryMap kan maken? Speciaal voor aardrijkskunde docenten heb ik een online cursus gemaakt: In 4 stappen een StoryMap maken. Na het volgen van deze cursus weet jij precies hoe zelf een educatieve StoryMap maakt.

Speciaal voor StoryMaps heb ik een ‘roadmap’ gemaakt, met daarin de verschillende manieren hoe je met StoryMaps kan werken in de klas:

Roadmap StoryMaps in de klas
ArcGIS Online

StoryMaps is een onderdeel van ArcGIS Online. Voordat je een StoryMap kan maken, heb je een account nodig. Hiervoor kan je kosteloos een account aanvragen voor de hele school (met persoonlijke accounts voor docenten én voor leerlingen). Met een account kan je kaarten maken binnen ArcGIS Online, kan je StoryMaps maken en je kan ook op een totaal andere manier veldwerk organiseren door gebruik te maken van Survey123.

Er is kant en klaar lesmateriaal beschikbaar dat gebruikt maakt van ArcGIS Online: Lesmateriaal van Esri Nederland.

Verdiepen in GIS

Maar ik wil je vooral ook aanraden om je zelf te verdiepen in GIS. Als je namelijk weet hoe het werkt, kom je op meer en meer ideeën, en wordt het een stuk makkelijker om zelf bijvoorbeeld kaarten te vinden of samen te stellen die echt waarde toevoegen aan je les. Je kan zelf op zoek gaan op Google en YouTube, er staat erg veel (Engelstalige) uitleg online over hoe de software werkt. Maar, vaak is dit niet toegespitst op docenten in het VO én het kost veel tijd om alles zelf uit te zoeken.

Omdat ik weet dat je waarschijnlijk niet veel tijd heb, deel ik mijn kennis en jarenlange ervaringen met GIS en StoryMaps graag met je. Dat doe ik via blogposts op mijn website, in een online cursus en via een op maat gemaakte workshop. In de Workshop GIS voor docenten krijg je (samen met je collega’s) persoonlijke uitleg en tips over hoe je ArcGIS Online, StoryMaps, Survey123 en/of EduGIS kan gebruiken in de klas. Wil je daar meer over weten? Stuur me dan een berichtje of klik hier voor meer informatie.

Veel succes én plezier met je eerste stappen op het gebied van GIS in de klas!

Geef een reactie