5 redenen om leerlingen zelf een StoryMap te laten maken

ArcGIS StoryMaps zijn op verschillende manieren in te zetten in het (aardrijkskunde) onderwijs. Je kan als docent een StoryMap gebruiken bij de instructie, of je kan leerlingen een StoryMap laten bekijken en daarbij vragen opgeven. Ook is het mogelijk om leerlingen zelf een StoryMap te laten maken.

Waar je voorheen misschien zou kiezen voor het schrijven van een verslag, is het ook mogelijk om leerlingen nieuwe informatie te laten verwerken in een StoryMap. Lees verder om erachter te komen waarom het goed kan zijn om leerlingen de opdracht te geven om zelf een StoryMap te maken.

1. Omgaan met geografische data

Door de opzet van een StoryMap (en waarschijnlijk ook vanwege de opdracht die je geeft) moeten leerlingen op de een of andere manier gebruik maken van kaartmateriaal. Om hun verhaal te kunnen vertellen moeten ze op zoek gaan naar kaartmateriaal, of dit zelf creëren. Hierdoor zijn ze heel actief bezig met geografische data. Dit past binnen de eindtermen van het schoolvak aardrijkskunde, waarbij leerlingen geografische gegevens moeten selecteren, lezen, analyseren, bewerken en presenteren.

2. StoryTelling

Het vertellen van verhalen is altijd al een belangrijk onderdeel van onze samenleving geweest. Het is iets natuurlijks wat mensen doen. Het wordt gebruikt om te informeren, te entertainen, en om een mening over te brengen. Dit is vaardigheid die belangrijk is voor leerlingen om te leren. Met het maken van een StoryMap kunnen ze hiermee oefenen. Locatie is in vele verhalen ook erg belangrijk, en met kaarten kan er dus een extra dimensie aan het verhaal worden toegevoegd.

3. Variatie

Leerlingen krijgen hoogstwaarschijnlijk op school wel vaker de opdracht om een verslag te schrijven of een presentatie te geven, ook bij andere schoolvakken. Het is goed om ook andere werkvormen en presentatievormen aan te bieden. Het maken van een StoryMap is een goed voorbeeld daarvan. Deze variatie houd de aandacht van de leerlingen erbij en zorgt er ook voor dat ze nieuwe manieren van werken leren.

4. Presentatievorm

Een StoryMap is een prettige manier waarop geografische data en verhalen gepresenteerd kunnen worden. In de reguliere middelen (PowerPoint, verslag) is het alleen mogelijk om statische kaarten toe te voegen. Daarentegen, aan een StoryMap kunnen kaarten toegevoegd worden die dynamisch zijn. Dat betekend dat degene die de StoryMap bekijkt, zelf kan inzoomen op de kaart, of objecten kan aanklikken. Hierdoor kan meer informatie gegeven worden over het onderwerp. Door een StoryMap als presentatievorm te gebruiken, kunnen leerlingen dus gebruik maken van meer functionaliteiten.

5. Werkveld

Door in een opdracht zelf aan een StoryMap te werken, maken leerlingen kennis met een mogelijk toekomstig werkveld. StoryMaps worden momenteel veel gebruikt in organisaties en bedrijven. Er is veel vraag naar mensen die hiermee kunnen werken. Ook wanneer later niet precies dezelfde tools gebruikt worden, is de manier van denken (storytelling met kaarten en andere media) erg waardevol.

Wil je dit ook graag doen met je leerlingen? Dan is het belangrijk om eerst zelf goed te weten hoe het maken van een StoryMap werkt. Gewapend met die kennis kan je je leerlingen verder helpen. Hoe je leert werken én lesgeven met StoryMaps, leer je hier.

Geef een reactie