Swiping families on the map

Veel gebieden zijn nog niet in kaart gebracht, hulporganisaties kunnen zo lastig hun werk doen. Als families niet te vinden zijn, kunnen ze niet geholpen worden.

Eerder schreef ik al over Missing Maps, een website waar je huizen en wegen ingetekend door middel van satellietbeelden, zo staan deze huizen en wegen op de kaart. MapSwipe is een nieuw app, gemaakt door dezelfde organisatie. Via deze app help je mee om vooraf de kaarten van Missing Maps te selecteren, door aan te geven in welke gebieden huizen en wegen te zien zijn. Zo word er onderscheid gemaakt tussen onbewoonde bos/gras/savanne-gebieden en gebieden waar wel mensen wonen. De daadwerkelijke huizen en wegen kunnen dan sneller ingetekend worden en families komen op de kaart te staan!

 

In de app zijn de satellietbeelden te bekijken, als een huis ziet, tik je op de afbeelding. Deze wordt dan groen en het is dan voor Missing Maps bekend dat daar huizen aanwezig zijn. Zo kunnen andere vrijwilligers sneller intekenen en hoeven ze niet eerst zelf op zoek naar gebieden die bewoond zijn.

Als je het niet zeker weet, tik je dubbel op de afbeelding, dan wordt deze oranje en kijkt iemand anders er ook nog naar. Soms kan het namelijk lastig zijn om huizen of wegen te herkennen. Doordat er vaak natuurproducten gebruikt worden als dak, is het kleurverschil klein.

Ook kan het voorkomen dat de satellietbeelden niet van goede kwaliteit zijn, er zijn bijvoorbeeld veel wolken of ze missen helemaal. Door drie keer te tikken op de afbeelding geef je dit aan. Dan kan er gekeken worden naar andere bronnen voor satellietbeelden op die locatie.

 

img_20170210_211920

Resultaten van een gebied in Zuid Sudan, alle blauwe vlakjes zijn gebieden met huizen of wegen.

Er zijn verschillende gebieden die toegevoegd zijn aan de kaart, de mensen daar hebben het zwaar te verduren met extreme droogte of malaria. Door ze op de kaart te zetten, kunnen ze geholpen worden. Het zijn enorm grote gebieden waar niet enkele mensen zomaar een voorselectie uit kunnen maken. Hulp van iedereen is dus hard nodig! Als veel mensen een beetje helpen, is dit belangrijke werk zo gedaan.

Deze app vind ik een heel erg goed idee, verloren tijd is zo goed te besteden. Zelfs offline, want de satellietbeelden zijn tijdelijk te downloaden.

Nog een super goed punt aan deze app: het is opgebouwd als een serious game, super motiverend om door te tikken en swipen. Ik heb de app vandaag gedownload dus ben nog maar level 3, maar ik verwacht zeker dat dit hoger wordt!

2017-02-10-18-56-51

Ga jij ook aan de slag? Probeer het uit en deel het met anderen, vooral als zij ook geo-georiënteerd zijn en een steentje willen bijdragen! Zou mooi zijn dit aan aardrijkskunde of maatschappijwetenschappen leerlingen mee te geven. Laat me weten wat je ervan vindt, en hoe je het gebruikt.

Geef een reactie