Mapping the unmapped

Kaarten zijn erg belangrijk tijdens crisissituaties. Dan is het erg belangrijk om te weten waar de scholen, ziekenhuizen, vele woningen en grote wegen zijn. Hulporganisaties willen weten hoe ze op kritieke locaties kunnen komen en hoe het gebied eruit zag voordat de ramp plaatsvond. Op deze plekken is de kaart vaak beangstigend leeg en hebben de hulporganisaties het lastig met het uitvoeren van hun taken.

Vooral via Google, de standaard plek voor snelle informatie over wegen en plekken, is weinig informatie te vinden over deze landen. Google Maps is leeg en Streetview is in vele landen niet beschikbaar.

Langzaamaan vult de kaart van Open Street Map zich toch rap in deze “unmapped” gebieden. Door middel van Mapathons van Missing maps wordt de kaart ingetekend door vrijwilligers. Met een grote groep mensen ga je tegelijkertijd aan de slag om een bepaald gebied in kaart te brengen. Op de eerste kaart hieronder lijkt het alsof het een dunbevolkte stad is. Het gebied is echter meer bebouwd dan op de kaart te zien is. Het is unmapped.

port_au_prince_before_after_mapping

Vergelijking van een gebied in Open Street Map, voor en na mapping. Bron

Het in kaart brengen van gebieden gebeurt aan de hand van actuele satellietbeelden waar (hopelijk) niet te veel wolken op te zien zijn. Aan de hand van die beelden trek je wegen over en teken je huizen in. Vaak is dit nog wel een uitdaging, het beeld van een satellietbeeld is vaak niet erg duidelijk.

blog_jessy_unmapped

Screenshot van Missing Maps; boven de weg zijn de gebouwen ingetekend en onder de weg nog niet. Ook de weg is handmatig overgetrokken.

Het leuke eraan is, dat je samen met vrienden, of een groep leuke mensen die je nog niet kent, bezig bent om iets goeds te doen. Natuurlijk is het ook gaaf om bezig te zijn met kaarten. Dat je wat beter je best moet doen om de gebouwen te zien, maakt daarom niet zo veel uit.

Een leuk alternatief voor Google Streetview is Mapillary. Net als via Missing maps wordt er via deze website gebruik gemaakt van burgers. Met de smartphone worden foto’s gemaakt van de straten, die later voor iedereen te zien zijn. Het resultaat lijkt op Google Streetview, maar dan op meer plekken en momenten. Ideaal voor locaties die nog niet in beeld gebracht zijn door Google!

blog_jessy_unmapped_mapillary1

blog_jessy_unmapped_mapillary2

Screenshots van Mapillary; via de kaart zijn de routes te zien die gereden zijn en de bijbehorende afbeeldingen.

Door nieuwe initiatieven van Missing maps en Mapillary, die beide met Open Street Map werken, hebben hulpverleners een beter beeld van het gebied waar hulp nodig is. Maar ook bewoners van unmapped gebieden kunnen zo gemakkelijker navigeren en zoeken naar locaties.

Enthousiast? Er zijn verschillende Mapathons van Missing maps door heel Nederland die een paar keer per jaar georganiseerd worden. Na zo’n Mapathon is het misschien wel leuk om een mini versie ervan te houden voor in de klas! Leren en bijdragen aan de samenleving tegelijk, een ideale combinatie. Voor Mapillary is zelfs geen workshop of Mapathon nodig, een smartphone is genoeg!

Ga je ermee aan de slag in de klas, dan hoor ik het graag!

 

Eén reactie op “Mapping the unmapped

  1. Pingback: Swiping families on the map – Jessy Faas

Geef een reactie