GIS-sen in de les, gebeurt dat ook echt?

Dit artikel is geschreven door Esmee Verkooijen, student Geo Media and Design na haar stage bij Malmberg in Den Bosch. Daar deed ze een onderzoek naar hoe GIS gebruikt wordt in het voortgezet onderwijs. Haar bevindingen en mening deelt ze graag met jullie.

david-grandmougin-123135

Stel je eens voor. Je bent docent Aardrijkskunde op de middelbare school en de leerlingen in je klas zijn eerder geïnteresseerd in de nieuwe Snapchat filters dan in jouw les. En dat terwijl Aardrijkskunde een van de meest veelzijdige vakken is. Daar moet verandering in komen. Je probeert ze enthousiast te maken door de dikke Bosatlas erbij te pakken, maar dat lijkt niet te werken. Al dat bladeren vinden ze maar lastig. Veel te veel werk. De nieuwe generatie is gefocust op snel en handig, en daar valt de Bosatlas helaas niet onder. Er is verbetering onderweg: de digitale Bosatlas! Maar het kan nóg beter. GIS is namelijk een ideale tool om de aardrijkskundeles weer interactief en bovendien nog leuker te maken.

Leuk concept, dat GIS-sen in de les, maar gebeurt dat ook echt?  Tijdens mijn stage bij een educatieve uitgeverij heb ik onderzoek gedaan naar het gebruik van GIS in het voortgezet onderwijs. Naast het kijken naar de definitie, de voordelen en de toepassingen van GIS, heb ik ook naar de mening van aardrijkskunde docenten gekeken. Hebben zij interesse in het gebruik van GIS? Hebben ze er eigenlijk wel eens van gehoord? Slechts 53% van de deelnemers gaf aan ooit gebruik te hebben gemaakt van GIS. Als studente Geo Media & Design, vind ik dat een teleurstellend aantal. Maar voor mij is dat makkelijk praten, ik volg namelijk een studie gebaseerd op het gebruik van GIS. Wat vinden de aardrijkskundedocenten er dan van?

Slechts 53% van de deelnemers gaf aan ooit gebruik te hebben gemaakt van GIS.

De grootste drempel bleek de kennis van docenten te zijn. Zij weten vaak niet hoe ze met programma’s als QGIS om moeten gaan. Dat ligt voornamelijk aan de vele functies die het programma biedt. Daarnaast gaven ze aan dat scholen vaak slechte mogelijkheden bieden op het gebied van ICT en dat er onvoldoende lesmateriaal aanwezig is op goed niveau. Maar, meer dan 70% van de deelnemers gaf aan vaker te willen werken met GIS tijdens hun lessen. Dat geeft dus genoeg hoop.

Meer dan 70% van de deelnemers gaf aan vaker te willen werken met GIS tijdens hun lessen.

Docenten erkennen de vele voordelen die GIS biedt. Ze staan daarom ook open voor het vaker gebruiken van GIS programma’s, mits ze niet te moeilijk of niet te makkelijk zijn. Programma’s als ArcGIS en QGIS zijn goed, maar bieden te veel functies. EduGIS of Google Earth bieden daarentegen te weinig functies. Docenten zijn op zoek naar een middenweg. En als we het er dan toch over hebben, zou aanvullend lesmateriaal ook ideaal zijn. Educatieve uitgeverijen zouden dit lesmateriaal met de bestaande modules mee kunnen leveren. Zo sluit het precies aan op het curriculum en hoeven docenten zich niet druk te maken of het materiaal wel van voldoende niveau is.

En als we het er dan toch over hebben, zou aanvullend lesmateriaal ook ideaal zijn.

GIS heeft veel potentie in het voortgezet onderwijs, de middelen zijn er helaas nog niet voor aanwezig. Maar dat mag de pret niet drukken. Het enthousiasme van individuele leraren die zich in hun vrije tijd aan het leren van GIS wijden, geeft aan dat ook het voortgezet onderwijs klaar is voor een verandering. Wat hebben we daarvoor nodig? Een GIS programma gericht op het onderwijs, aardrijkskunde docenten met een goede (basis)kennis van GIS en vooral veel enthousiaste leerlingen!

Het materiaal dat Esmee voor Malmberg gemaakt heeft, is hier te vinden.

Esmee is te bereiken via LinkedIn.

Geef een reactie