Nieuw uitgekomen: Alcarta online atlas

Op de KNAG onderwijsdag die 10 november plaatsvond presenteerde ThiemeMeulenhoff hun een nieuwe product: Alcarta. Dit is een atlas die volledig digitaal beschikbaar is, zonder kosten. Aankomend voorjaar komt de volledige papieren versie uit. Een nieuwe speler op de markt voor de bekende Grote Bosatlas van Noordhoff Uitgevers, die jarenlang de atlassen markt domineert.

Alcarta_book

Alcarta van ThiemeMeulenhoff

Op de KNAG-dag werd het proefkatern van Alcarta (van 268 paginas) uitgedeeld aan alle bezoekers, met de aansporing om ook online de atlas te bekijken. Daar is nu al de gehele atlas beschikbaar, waar iedereen met een simpele inlog toegang tot heeft.

De online atlas zelf is goed te navigeren, inzoomen gaat makkelijk en bladeren ook. Een groot deel van de kaarten is te openen in Google Earth, dit gaat probleemloos. De opzichzelfstaande kaarten zijn zo te bekijken in de context van de omgeving en de gehele wereld, waardoor leerlingen zich beter kunnen orienteren. Google Earth heeft de optie om reliëf te tonen, de Alcarta kaarten komen zo nog beter uit:

 

De atlas is online en digitaal, en de Google Earth functie is een mooie extra, maar ik mis nog een dynamisch gedeelde. Leerlingen kunnen geen lagen aan/uit zetten, wat voor meer duidelijkheid kan zorgen. Ook is het niet mogelijk om op de kaart te klikken en zo bijvoorbeeld het precieze aantal arbeidsplaatsen van die plek op te vragen. Dit schatten van aantallen gaat nog via de legenda, waar de data ingedeeld is in categorieën. Ook wordt het de leerlingen niet makkelijk gemaakt als ze kaarten op verschillende pagina’s willen vergelijken. Dit is niet mogelijk in de online atlas, terwijl het naast elkaar zetten van twee kaarten wel erg nuttig zou zijn voor leerlingen.

De Grote Bosatlas Online heeft sommige van deze functies wel (zoals het aan/uit zetten van lagen, vergelijken van kaarten), maar mist weer andere dingen en is daarnaast niet gratis. Beide atlassen kunnen nog wat stappen zetten om nog beter aan te sluiten bij wat leerlingen tegenwoordig nodig hebben.

De kaarten zien er mooi uit, de legenda’s zijn duidelijk. Er zijn veel kaarten en thema’s in opgenomen, en dat allemaal gratis in de online versie. Al met al een mooie en goed bruikbare atlas, maar met nog wel een aantal gemiste kansen qua dynamische functies.

Eén reactie op “Nieuw uitgekomen: Alcarta online atlas

  1. Beste Jessy,
    Hartelijk dank voor deze positieve recensie. De digitale atlas is beslist nog niet uitontwikkeld en jouw suggesties nemen wij hierin graag mee. Mocht je andere ideeën of opmerkingen hebben, laat het ons weten!
    Maarten Boddaert

Geef een reactie