Innovatie op de Esri GIS Conferentie

Esri GIS Conferentie 2015.
Bron: https://twitter.com/gisconferentie
Gister was ik aanwezig op de Esri GIS Conferentie in Rotterdam. Voor mijn opleiding is dit een belangrijke conferentie op het gebied van GIS, geografische informatie systemen. Dit komt eigenlijk neer op programma’s waar je kaarten mee kan maken. Ik was hier vooral op zoek naar innovatie in deze branche die goed her te gebruiken is in bijvoorbeeld het onderwijs.
De belangrijkste boodschap die ik hier gekregen heb en die ik het onderwijs ook weer wil meegeven is dat de wereld veranderd. De kinderen die nu opgroeien, maken de 22e eeuw waarschijnlijk nog mee. Het is enorm belangrijk dat ze daarop voorbereid worden, ook al weten we nu nog niet hoe de wereld er over 50 jaar uit gaat zien. Ze moeten voorbereid worden op een veranderlijke toekomst en de sleutel daarin is samenwerken. Samenwerken is namelijk mensenwerk en dat is iets dat ook in de toekomst belangrijk blijft. Door samen te werken kunnen de kinderen van nu de toekomst samen tegemoet.
Een andere belangrijke boodschap is dat als je wilt innoveren je moet kijken naar de vraag. Je moet niet gaan werken vanuit de leuke en innovatieve oplossingen die je kan bedenken, de oplossingen moeten wel aansluiten op de vraag. Oplossingen op maat zijn hierbij ook erg belangrijk. Je wilt niet alles 100% goed willen doen, dit kost te veel tijd. Als de vraag beantwoord is het beter om te stoppen bij 80%, omdat dit gewoonweg genoeg is voor de klant.
In een organisatie wil je ook niet alles zelf doen. Het is belangrijk om taken neer te leggen bij de juiste personen, de mensen die ook echt met het probleem te maken hebben. Zij hebben het beste idee van wat er moet gebeuren. Ze ontdekken door te doen, door zelf rond te kijken en zo leren ze de mogelijkheden. Zo kom je samen waarschijnlijk op veel betere, innovatieve en leukere oplossingen. Leg de kaart dus in handen van anderen om met andere oplossingen te komen.
Een organisatie die veel organiseert op het gebied van geo voor het (basis)onderwijs is GeoFort. In hun folder staat perfect beschreven wat ze zijn:
“GeoFort is een educatief themapark op het gebeid van kaarten en navigatie. Op speelse wijze kom je hier van alles te weten over geo waarbij speuren en ontdekken centraal staan. Dit alles op een spannend fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie! Op GeoFort maak je kennis met oude en nieuwe geo-technieken. Je raakt gedesoriënteerd in de donkere ondergrondse gang. Je wordt uitgedaagd in het doolhof en raakt gefascineerd door kaartschaal en projecties. Je gaat miljoenen jaren in de tijd terug door aan de 4D-globe te draaien en je stapt in de lift en komt alle aardlagen tegen.”
Ze bieden ook verschillende activiteiten zoals een crisismanagement simulatie en activiteiten rondom minecraft. Erg leuk om een bezoekje te brengen met een schoolreisje, het is gelegen in de buurt van Geldermalsen en Oosterwijk.
Specifiek voor het onderwijs was er weinig te vinden op de conferentie. Er was echter wel presentatie over een programma dat het onderwijs goed zou kunnen implementeren. Vooral bij geschiedenis zie ik hierbij mogelijkheden maar ook bij andere vakken. Dit programma heet story Maps en het is ontwikkeld door Esri. Ze hebben verschillende opties, waaronder het gemakkelijk vergelijken van 2 kaarten, bijvoorbeeld een historische kaart en een actuele kaart. Ook bieden ze de mogelijkheid om een tour te maken langs verschillende locaties, met hierbij informatie over die locatie door middel van tekst maar ook afbeeldingen en video’s. Ik zie dit voor me bij een geschiedenis les waar de leraar het verhaal verteld met meteen de afbeeldingen en de locaties achter hem afgebeeld. Story Map Tour verschilt hierbij met Google Tour Builder omdat Story Map Tour geen 3D effecten heeft en geen gebruik maakt van de animatie die Google wel gebruikt bij het “vliegen” naar de volgende locatie. Story Map Tour en Google Tour Builder kunnen dus voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Esri heeft veel verschillende Story Maps gemaakt en hebben een overzichtspagina daarvoor aangemaakt.