Gratis apps voor in de klas – groep 1 en 2

stem-t4l--PnSpCHYKsw-unsplash

Applicaties zijn een handig middel om leerlingen te helpen met leren. Er zijn er alleen zo veel dat veel leraren door de bomen het bos niet meer zien en er maar helemaal niet aan beginnen. Dit is zonde want het kan een geweldig hulpmiddel zijn.

In groep 1 en 2 kunnen de leerlingen video’s kijken, educatieve spelletjes spelen, klokkijken, oefenen met sorteren, bouwen, ruimtelijk inzicht verbeteren, beginnen met rekenen en tegelijkertijd hun motoriek verbeteren.

Ik ben voor leerkrachten van groep 1 en 2 op zoek gegaan naar gratis apps die je kan uitproberen in hun klaslokaal. Als je nog geen tablets in je klaslokaal hebt kan je het natuurlijk ook uitproberen met je eigen tablet als je die hebt. Als elke leerling een tablet tot zijn beschikking heeft kan je klassikaal bezig gaan met de apps. Als je niet zoveel tablets hebt kan je ook leerlingen die moeite hebben met bepaalde onderwerpen individueel aan de slag laten gaan met een specifieke app.

Deze apps kan je ook erg goed aanbevelen aan de ouders van je leerlingen, als ze hun zoon/dochter thuis meer willen stimuleren en spelenderwijs willen laten leren.

Hieronder de lijst (let op: geen reviews maar een verzameling met uitleg per app) met gratis (redelijk) professionele educatieve apps voor groep 1 en 2 :

Schooltv-beeldbank (Android & Apple)
De Schooltv-beeldbank bevat maar liefst 3000 educatieve videoclips, speciaal gemaakt voor het onderwijs. Voor ieder niveau en ieder vak is er wel wat te vinden. Zoek en vind bij jouw onderwerp of begrip de juiste videoclip en bekijk ze direct op je mobiel of tablet.

Rompompom kalenderapp (Android & Apple)
Met deze kalenderapp ontwikkelen kleuters besef van tijd. Zij leren spelenderwijs de dagen van de week en de seizoenen kennen.

LEGO® Juniors Create & Cruise (Android & Apple)
In Create & Cruise LEGO® Junioren, kunnen kinderen van 4-7 hun fantasie gebruiken om hun eigen LEGO® voertuigen en figuurtjes te maken.

Opposites 2 (Apple)
Opposites helpt bij het ontwikkelen van belangrijke cognitieve vaardigheden, zoals indelen, conceptualiseren, verbanden leggen, veralgemenen en abstractie. Het helpt ook bij de ontwikkeling van visuele vaardigheden en de fijne motoriek. Met de hulp van ouders kan het bovendien de ontwikkeling van taalvaardigheden stimuleren, door bijvoorbeeld voorwerpen en kleuren te benoemen.

Klokkijken (gratis) (Android)
Oefen de basis van het klokkijken met drie verschillende oefeningen:
– Zet de wijzers goed.
– Hoe laat is het?
– Welke klok geeft de goede tijd aan?
De gratis versie van Klokkijken kan gebruikt worden om twee verschillende niveaus, of een combinatie daarvan, te oefenen:
– Hele uren
– Halve uren
Naast de drie oefening is er de mogelijkheid om ‘vrij’ te oefenen met een oefenklok. De tijd van de oefenklok kan door de app worden uitgesproken.

Interactief Klokkijken Lite (Android & Apple)
Interactief Klokkijken is geweldig voor kinderen van 3 tot 12 jaar en bestaat uit 5 verschillende niveaus, zodat het kinderen helpt om geleidelijk het klokkijken onder de knie te krijgen (statistieken worden geleverd om de vooruitgang van je kind bij te houden).

Sort it out 2 (Apple)
Opruimen is nog nooit zo leuk geweest. Leer kinderen over het sorteren met deze leuke applicatie. Deze toepassing helpt de ontwikkeling van beeldvorming, begripsvorming, visuele perceptie en de fijne motoriek.

Kid’s Cube (Android)
Maak met blokken je eigen afbeelding of maak een plaatje na met de gekleurde blokken.

Rekenen 3 – 5 jaar (eerste thema gratis, daarna in app aankopen) (Android & Apple)
‘Rekenen, 3 tot 5 jaar’ zorgt ervoor dat uw kind haar/zijn rekenkundige knobbel volledig ontwikkelt.
Het is bewezen: volgens onderzoek door de Britse University of Nottingham gaan kinderen die ‘Rekenen, 3 tot 5 jaar’ gebruiken met 18 maanden vooruit in hun rekenvaardigheden, en dat in maar 6 weken.
Geef uw kind een voorsprong met honderden leuke en gestructureerde activiteiten. Deze eerste rekenapp in onze reeks is nu al razend populair bij kinderen en ouders wereldwijd.
Wij zijn een non-profit organisatie; alle inkomsten van onze apps worden direct opnieuw geïnvesteerd in het ontwikkelen van baanbrekend onderwijs voor jonge kinderen wereldwijd, in hun eigen taal.
Het eerst thema in ‘Rekenen, 3 tot 5 jaar’ is gratis. Zo kan uw kind het uitproberen en haar/zijn eerste rekenoorkonde behalen. De volgende thema’s kunnen via de app worden gekocht.

Vrolijk Kleutertasje: Wij gaan verder – LITE (Apple)
Verschillende spelletjes met toenemende moeilijkheidsgraad.

Match it up 3 (Apple)
Leer kinderen over het categoriseren met deze leuke applicatie. Deze toepassing helpt de ontwikkeling van beeldvorming, begripsvorming, visuele perceptie en de fijne motoriek.

Build-it-up (Apple)
Deze toepassing helpt de ontwikkeling van beeldvorming, begripsvorming, visuele perceptie en de fijne motoriek. Het helpt ook bij de ontwikkeling van primaire wiskundige concepten zoals grootte, boven en onder, voor en na.

Bobo spelen (Android Apple)
Bobo’s speelboom betekent plezier maken, avonturen beleven met Bobo en laten zien wat je allemaal kan. Zo leer je spelenderwijs letters en getallen, kijken en vergelijken, vormen en kleuren. Ook de motorische vaardigheden worden geoefend.

Bee-Bot (Apple)
Hiermee kunnen kinderen hun vaardigheden in directionele taal en programmeren verbeteren door de bewegingen van de robot van te voren in te stellen (achteruit, vooruit, links, rechts en 90 graden draaien).

Zoals jullie zien zijn er verschillende goede educatieve apps die goed te gebruiken zijn in groep 1 en 2. Vertel hieronder in de reacties aan elkaar wat jullie favoriete app is voor de kleuters.

Geef een reactie