Geotools voor onderwijs en onderzoek

Er zijn veel verschillende geo toepassingen die niet vaak genoeg gebruikt worden. Ze kunnen gebruikt worden tijdens de les of als voorbereiding van de les. Bekijk de beschrijvingen van de websites en raak geïnspireerd hoe je deze kan toepassen in je lessen of onderzoek.

Satelliet data bekijken of downloaden:

http://richiecarmichael.github.io/sat/index.html#
Op deze site kan je in 3D de wereld bekijken en tegelijkertijd ook zien waar de satellieten vliegen.

Satellietdataportaal
Hier kan je satellietdata van Nederland downloaden, bedoeld voor Nederlandse gebruikers

Earthdata.nasa.gov
Hier kan je de satellietbeelden van veel verschillende satellieten bekijken per dag in een duidelijke viewer.

VegScape
Bij deze site kan je een kaart bekijken van de vegetatie van de VS. Bijvoorbeeld de NDVI. Je kan een selectie maken en deze kaart downloaden.

Penguins from space faecal stains reveal the location of emperor
Op deze site kan je de data downloaden die weergeeft waar een bepaalde pinguïnsoort leeft.

Globalforestwatch
Bij deze site kan je kijken hoe het gaat met de bossen over de wereld. Er zijn mogelijkheden om de data te downloaden.

Earth explorer
Hier kan je verschillende soorten satellietdata bekijken.

Earthshots
Op deze website worden verschillende veranderingen van het aardoppervlak getoond aan de hand van satellietdata van verschillende jaren. De losse afbeeldingen zijn te downloaden en er is veel uitleg aanwezig over waarom die verandering plaatsvond.

Data afkomstig van overheden bekijken of downloaden:

Open data portaal van de Europese Unie
Europese website waarop verschillende soorten Europese data bekeken en gedownload kan worden. Er zijn ook verschillende applicaties, sommige daarvan maken gebruik van kaarten.

CBS
Nederlandse website waarop verschillende soorten Nederlandse data bekeken gen gedownload kan worden.

Kadaster
Open data portaal van het Kadaster. Beschikbare data: BRT, Bestuurlijke grenzen, BAG, BGT, Ruimtelijke plannen, Publiekrechtelijke beperkingen, RD-info en Statistische gegevens.

Topotijdreis van het Kadaster
Op deze site kan je de kaarten van de afgelopen 200 jaar van Nederland bekijken in een gemakkelijke viewer.

PDOK
Website van de publieke dienstverlening op de kaart. Handige viewer waarin veel verschillende data bekeken kan worden, van de topografische kaarten tot de Natura 2000.

Open data portaal van de gemeente Zwolle
Onlangs geopend portaal van de gemeente Zwolle. Veel data die van belang kan zijn voor de inwoners staan tegenwoordig online. De thema’s zijn: Grenzen, demografie, voorzieningen, openbare ruimte, flora en fauna, gebouwen en historie.

Geopoort
Geoportaal van de gemeente Zwolle.

Dinoloket
Deze website verzameld de data en informatie van de Nederlandse ondergrond. Hier kan je ondergrondgegevens en ondergrondmoddelen bekijken. Het is ook mogelijk de data aan te vragen en te downloaden.

Buurtmonitor
Verschillende gemeentes die gebruik maken van de software Swing tonen via deze site hun gegevens. De gegevens zijn te bekijken maar ook te downloaden. Enkele van de gegevens worden volgens de website ondersteund met een kaart, ik heb nog geen kaart kunnen vinden. Daarnaast is de enorme grote hoeveelheid aan informatie die beschikbaar is wel zeer handig voor verschillende projecten.

Volksgezondheid en zorg
Deze website toont feiten en cijfers over gezondheid en zorg in tabellen, grafieken en kaarten. Zeer overzichtelijk en verdeeld per onderwerp. Voorbeeld van een kaart: Rug aandoeningen per GGD-regio voor 2008-2011. De kaarten zijn interactief dus als u boven een gebiedje hangt ziet u het exacte percentage of aantal.

Postcodevlakken
Postcodevlakken van Nederland zijn hier te bekijken en te downloaden.

Kaarten creëren:

Batchgeo
Via deze site kan je kaarten maken aan de hand van adressen.

Esri
Website van Esri waar je online kaarten kan maken en deze ook kan delen. Account nodig, tegen betaling ook de desktop-versie beschikbaar met zeer veel extra functies.

Storymaps Esri
Toepassing van Esri waar je verschillende soorten speciale kaarten kan maken.

Apps Esri
Op deze site van Esri vind je een overzicht van alle applicaties die je kan maken.

Google Maps kaarten maken
De website van Google waar je je eigen kaarten kan maken met de bekende Google Maps kaart als ondergrond. Delen van kaarten mogelijk.

Google Tour Builder
Met deze toepassing van Google kan je kaarten maken waarop het lijkt alsof je van de ene locatie naar de andere locatie met een vliegtuig vliegt. Je volgt een tour aan de and van “vorige” en “volgende” knoppen en komt zo langs verschillende plekken op de wereld. Je kan zelf locaties toevoegen met daarbij tekst, foto’s en video’s.

7scenes
Via de website kan je zelf een excursie in elkaar zetten. Via de app kunnen deelnemers deze dan volgen.

Mapmaker van National Geographic
Website waar je gemakkelijk punten, lijnen en vlakken op een kaart kan zetten. Na het opslaan krijg je een mail met daarin de link om je kaart te delen.

Speciaal voor onderwijs:

Edugis
Verzameling van kaarten inclusief lesmateriaal voor alle niveaus. Zeer veel data om te bekijken, downloaden kan niet. Er zijn kaarten te bekijken van Nederland, Europa en de wereld. De onderwerpen variëren van bevolkingsdichtheid tot bodemgebruik.

Topografie in de klas
Op deze website kunnen leerlingen gratis oefenen met de 300 topografische objecten die CITO opgesteld heeft. Leerlingen krijgen een online toptrainer een topografieboekje en kunnen hun eigen resultaten bekijken. Ook voor leerkrachten zijn er vele opties om zicht te hebben op de resultaten van hun leerlingen.

3 reacties op “Geotools voor onderwijs en onderzoek

  1. Pingback: GIS in het Voortgezet Onderwijs – Wat is GIS? – Jessy Faas

  2. Pingback: Hoe geef je les met GIS? – Jessy Faas

  3. Pingback: Verrijk de aardrijkskundeles! – Jessy Faas

Geef een reactie