NRO-congres 2015

Het NRO-congres is een congres waar onderwijs en onderzoek samenkomt. Onderzoek is erg belangrijk in het onderwijs maar het maken van een vertaalslag is vaak lastig. Onderzoekers doen veel onderzoek maar deze resultaten komen moeilijk terecht bij de leraren en leraren hebben juist veel vragen die nooit bij de onderzoekers terecht komen. NRO hoopt met dit congres onderzoekers en mensen uit het onderwijs dichter bij elkaar te brengen en duidelijk te maken dat ze elkaar echt nodig hebben.

Algemene indruk

Dit is de eerste keer dat het congres gehouden is en dat is zeker niet te merken. Alles is zeer professioneel aangepakt en ziet er netjes maar toch speels uit. De boodschappen zijn duidelijk, er is veel keus uit de verschillende sessies en zo is er voor ieder wat wils. Er zijn veel netwerkmomenten, waarvan tijdens de introductie zelfs een verplichte met een netwerkkaart. Dit heb ik nooit eerder gezien. Er waren zeer veel verschillende mensen aanwezig, van onderzoekers, onderwijzers, een combi daarvan of mensen die het zelf eigenlijk niet weten. Dit zorgde voor veel verschillende invalshoeken en interessante gesprekken. Netwerken verliep soepel in deze omgeving en er was ook genoeg om over te praten door de verschillende sessies.

Geleerde lessen gevolgde sessies

Hieronder geef ik kort een samenvatting van wat ik meegenomen heb van de gevolgde sessies:
Een educatief computerspel voor rekenen bij kleuters
Femke Kirschener van de universiteit Utrecht laat ons kennis maken met de door haar ontwikkelde educatieve game voor kleuters om hun getalbegrip te stimuleren. Het pakket bestaat uit de game voor de kleuters en een visualisatietool voor de docenten om de voortgang van de leerlingen bij te houden. Het is een adaptief spel waar de leerlingen op hun eigen tempo kennis maken en spelen met de getallen 1 t/m 20. Met het project dat nu op een aantal scholen loopt hoopt ze te onderzoeken of de speelelementen er voor zorgen of het werkgeheugen volloopt met deze spelelementen wat ervoor zorgt dat er geen ruimte is voor de inhoud. Dit kan namelijk voorkomen dat de inhoud van het spel in het lange termijn geheugen terecht komt.

Op het moment is het nog in ontwikkeling maar het idee erachter is zeker goed. Ik denk dat ze nog te weinig spellen hebben, op het moment zijn het er 3 op verschillende niveaus. Dit gaat de kinderen na een tijdje vervelen vermoed ik. De spellen die er zijn, zijn goed toegespitst op kleuters en lijken ook echt te werken.

21e-eeuwse vaardigheden: wat moet je ermee en wat kun je ermee?NRO-congres sessie kaart

Denk bij 21e-eeuwse vaardigheden niet alleen aan computervaardigheden en digitale geleerdheid maar ook aan kritisch denken, creativiteit, problemen oplossen en communiceren. De 21e-eeuwse vaardigheden zijn namelijk de vaardigheden en competenties die bedrijven zoeken in hun toekomstige medewerkers.

Er wordt vaak gedacht dat de jongeren van tegenwoordig echte digital natives zijn maar uit onderzoek blijkt dat dit erg tegenvalt. In deze infographic zijn de belangrijkste resultaten van het onderzoek weergegeven. De huidige leermiddelen spelen weinig in op de 21e-eeuwse vaardigheden.

SLO benoemt de volgende vaardigheden als 21e-eeuwse vaardigheden:

 • Media wijsheid
 • ICT-basis vaardigheden
 • Informatie vaardigheden
 • Computational thinking
 • Problemen oplossen
 • Creativiteit
 • Kritisch denken
 • Zelfregulering
 • Sociale en culturele vaardigheden
 • Samenwerken
 • Communiceren

Om leraren te helpen en te begeleiden in het coöpereren van deze vaardigheden in hun lessen heeft het SLO een onderzoek gedaan naar het curriculum van de 21e-eeuwse vaardigheden en zijn ze bezig met het ontwikkelen van voorbeeldlesmateriaal die leerkrachten meteen kunnen gebruiken in hun lessen. Het is de bedoeling dat dit voorbeeldlesmateriaal eind 2015 op de website komt.

Hoe leert de mens?
De mens leert vooral van anderen. Dit zit zeer sterk ingebed in onze hersenen. Zo sterk dat dezelfde cellen die actief worden als wij een bepaalde beweging maken, ook actief worden als we iemand anders die beweging zien doen. Menselijke contact blijkt voor onder presterende leerlingen op de middelbare school een aspect te zijn dat ze toch kan aansporen zich meer in te zetten. Deze leerlingen zijn niet dommer maar ze laten zich niet leiden door de beloning met een hoog cijfer. Voor deze leerlingen is het menselijke contact, de interactie, het begrip en interesse met en van leraren erg belangrijk. Als dit goed verloopt, kan een onder presterende leerling toch zijn best gaan doen. Hoe dit het beste werkt ligt aan de leerling en de leraar maar vaak werkt humor, interesse in hobby’s en geloven in de leerling (en dit uitspreken!) het beste. De presentatie werd onder andere gegeven door Harold Bekkering, schrijver van het zojuist uitgekomen boek De lerende mens.

Geleerde lessen plenaire gedeelte

Het basisonderwijs heeft leraren nodig die onderzoekende vaardigheden hebben. Ze moeten goede vragen kunnen formuleren en goed kunnen evalueren wat wel werkt en wat niet. Er zijn mensen nodig die de onderzoeken van de onderzoekers begrijpen en kunnen gebruiken in hun lessen.

Er is een nieuw kennisportal geopend, het NRO kennisportal onderwijs. In dit portal wordt de Nederlandstalige informatie van verschillende verzamelingen samengevoegd en word zoeken vergemakkelijkt.

Dit eerste NRO-congres was zeer geslaagd en ik zou iedereen ook sterk aanraden volgend jaar ook te komen.

Eén reactie op “NRO-congres 2015

 1. Pingback: Effect van GIS op inzicht in geografische vraagstukken – Jessy Faas

Geef een reactie