Lesidee: Tour door nederland/europa/de wereld

Leerlingen moeten volgens de kerndoelen op de basisschool een eigentijds geografisch wereldbeeld ontwikkelen. Google heeft momenteel een toepassing die hier heel erg goed op in speelt. Je kan erg makkelijk locaties toevoegen aan je eigen kaart en zo een tour geven langs alle plekken die je mooi/leuk/interessant vind.

Je hoeft er helemaal niets voor te downloaden en de toepassing werkt erg simpel dus ze kunnen na een korte instructie zelf aan de slag. Het is wel belangrijk dat je Internet Explorer of Firefox als browser gebruikt, Chrome ondersteund geen 3D en dat verminderd de beleving heel erg.

Ga naar de site van de tour builder en log in met je Google account. Je kan elk kind een eigen account geven maar je kan ook een klassenaccount aanmaken zodat je alle tours op hetzelfde account verzameld.

Om te beginnen klik je op “create a tour” en geef je de naam van de tour en de maker op. Je kan een introductie tekstje invoeren maar dat hoeft niet. Daarna kan je er bij “type of story” voor kiezen of je wel of geen verbindende lijnen wilt tussen de locaties. Deze staat standard op wel lijnen, wil je geen lijnen dan zet je hem op “disabled”.

Door op “add location” klikken kan je je eerste locatie toevoegen aan de kaart. Je kan dit doen door je locatie in te typen zodat deze opgezocht word of door zelf er naar toe te gaan (door in te zoemen en de kaart te verslepen) en dan op “drop placemark” te klikken. Je kan er dan zelf voor kiezen waar je de aanwijzer voor je locatie wilt hebben.

In de linker hoek van de kaart staan navigatie hulpen, speel hiermee en je kan bijvoorbeeld bij een berg, de zijkant van de berg zien. Dit ziet er ook erg leuk uit bij flatgebouwen in een grote stad, of andere bijzondere gebouwen. Ik heb een tour met Tour Builder gemaakt om te laten zien wat je er allemaal mee kan bekijken.

Verder kan je bij elke locatie een naam, foto en beschrijving toevoegen. Klik op “done editing” als je klaar bent. Daarna kunt u via “share” de opties aanpassen voor het delen. U kunt ervoor kiezen de tour privé te houden, dan kan je hem alleen bekijken als je ingelogd bent met het juiste Google account. U kunt er ook voor kiezen dat iedereen met een link de Tour kunt bekijken. Zo kunt u een prachtige tour van een leerling bijvoorbeeld delen met zijn/haar ouders of andere collega’s. Je kan er ook voor kiezen om de tour te delen met andere mensen die een Google account hebben, dan vul je onder aan hun Gmail-adres in.

Deze les is goed in te zetten bij thema’s zoals vakantie, kaarten en de lessen aardrijkskunde.

Laat het hieronder bij de reacties weten als je het hebt uitgeprobeerd in de les en wat je ervaringen (en die van de leerlingen) waren.

Geef een reactie