Digitaal veldwerk – deel 2

Zoals ik in het vorige deel al uitlegde, kan veldwerk heel goed digitaal. Met behulp van de smartphone. In dit deel geef ik een uitleg van hoe je survey123 kan gebruiken om digitaal veldwerk te doen.

Als eerste is het belangrijk om een ArcGIS Online account te hebben. Die kan je via het ArcGIS voor op school programma kosteloos krijgen. Ook voor leerlingen zijn accounts te verkrijgen, maar dat is niet perse nodig voor deze opdracht.

Via deze link kan je inloggen bij survey123, waarna je bij het startscherm komt. Vanaf hier is het mogelijk om een nieuwe survey te maken. Kies ervoor om de webdesigner te gebruiken en geef een naam en labels op voor het gemakkelijk terugvinden van je Survey. 

survey1-01.png

In deze survey stel je voor elke locatie een aantal vragen aan de leerlingen. Hiervan is de locatie zelf het belangrijkste. Deze ‘vraag’ hoeft niet perse als eerste in de vragenlijst te komen, maar hij mag niet vergeten worden. Daarom voeg ik deze als eerste toe en zorg ik ervoor dat de vraag verplicht wordt ingevuld. De volgorde van de vragen is later nog aan te passen. Aan de rechterkant staan een heleboel opties, een daarvan is ‘GeoPoint’. Klik deze aan of sleep deze naar links om hem toe te voegen aan de survey. Geef alvast het gebied aan waarin de leerlingen gaan werken, zo vinden ze de locatie sneller, en vink aan dat het een verplichte vraag is.

survey2-01.png

Stel je voor dat leerlingen de locaties van zwerfafval verzamelen. Dan wil je niet alleen de locatie weten, maar ook wat voor soort afval het is en hoeveel afval het is. Een foto zou ook fijn zijn, dat geeft een beter beeld. Al deze informatie is aan de locatie te koppelen zodat dit gebruikt kan worden in analyses. Behalve de foto dan, het analyseren van beeldmateriaal gaat voor nu een stapje te ver 😉

Naast de locatie kan er ook een vraag in de survey komen te staan met het soort afval. Om te voorkomen dat leerlingen hetzelfde soort afval op verschillende manieren gaan beschrijven, kan hier het beste gebruik gemaakt worden van categorieën en een keuzemenu. Bijvoorbeeld plastic, papier, karton, sigaret, glas, blik. In Survey123 kan je in dit geval kiezen voor een drop-down menu of een meerkeuzevraag. Het is mogelijk om leerlingen zelf nog categorieën toe te laten voegen, maar dat is aan jou om dat wel of niet toe te laten.

survey3-01.png

De hoeveelheid afval is bijvoorbeeld aan te geven met een 5 punts ‘likert’ schaal. Waarbij 1 voor één stuk afval staat, en 5 voor een grote hoop. In het menu aan de rechterkant staat deze optie, deze is toe te voegen aan de survey, waarna je zelf de teksten kan aanpassen.

De leerlingen kunnen ook een foto toevoegen, zodat er bewijs is van het afval. Ook deze optie is beschikbaar in het rechtermenu. Vergeet niet kort te beschrijven wat er op de foto moest staan! Om selfies te voorkomen 😉 Klik op ‘toevoegen’ en dan op ‘afbeelding’ om de optie voor het toevoegen van een foto, toe te voegen.

Als laatste is het goed de leerlingen de mogelijkheid te geven een opmerking achter te laten. Dit kan door een tekstveld toe te voegen en deze niet verplicht te stellen.

Omdat alle data van alle leerlingen in één kaart samen komt, kan het handig zijn een identificatie toe te voegen. Bijvoorbeeld het groepsnummer als ze opgedeeld zijn in groepjes of de naam van de leerling. Hiervoor is een drop-down goed te gebruiken. Later kan zo in de kaart aangegeven worden welke punten door welke leerlingen verzameld zijn.

Zorg ervoor dat alles ingevuld is, uitleg aan het begin en uitleg per vraag en klik dan op opslaan en publiceren.

Na het publiceren is het nodig om de survey publiekelijk te delen, zodat de leerlingen erbij kunnen zonder inloggen. Dit kan via het kopje ‘Samenwerken’, kies voor ‘openbaar’ en klik op opslaan. Verspreid dan de url of toon de QR code op het scherm in de klas. Als de leerlingen wel inloggegevens hebben kan je er ook voor kiezen de survey niet openbaar te delen maar alleen met bepaalde groepen binnen de organisatie.

survey4-01.png

Oefen een aantal keer zodat iedereen weet hoe het werkt, schrijf daarbij ‘test’ in het opmerkingen veld. Dan is deze data er later gemakkelijker uit te filteren. In het volgende deel ga ik verder in op hoe deze data te bekijken, verwerken en analyseren is.

Geef een reactie