10 beste StoryMaps voor in de klas – deel 4

Dit is een oude post, inmiddels heb ik een database opgezet met daarin alle StoryMaps. In de database kan je snel een passende StoryMap vinden door te zoeken of de filters te gebruiken. Meld je aan en krijg gratis toegang!

De vorige delen van deze serie zijn goed ontvangen en daarom hierbij weer 10 StoryMaps die in de aardrijkskundeles te gebruiken zijn. Bekijk ze klassikaal, gebruik ze als huiswerk, of als onderdeel van een project. GIS in de les was nog nooit zo makkelijk! Deel 1, 2 en 3 zijn hier terug te lezen.

1. Enclaves & Exclaves

In deze StoryMap worden de begrippen enclave en exclave uitgelegd. Allereerst met denkbeeldige voorbeelden en later ook met echte landen en gebieden.

EngelstaligEnclave and exclaves
Link naar de StoryMap (of klik op de afbeelding).

2. Seismic Illumination

Met behulp van mooie illustraties wordt duidelijk gemaakt hoe aardbevingen en plaattektoniek met elkaar te maken hebben.

EngelstaligSeismic IlluminationLink naar de StoryMap (of klik op de afbeelding).

3. Bevolkingsontwikkeling CBS

In vier perioden wordt de bevolkingsontwikkeling van Nederland beschreven. Daarbij wordt er gekeken of er groei of krimp heeft plaatsgevonden in een gemeente. De data is van 1995 tot en met 2015. De legenda is voor elke periode gelijk, dus vergelijken is gemakkelijk.

NederlandstaligBevolkingsontwikkelingLink naar de StoryMap (of klik op de afbeelding).

4. Missing Maps Haïti

Deze StoryMap biedt een mooi voorbeeld van hoe er gehandeld is nadat een orkaan aan land kwam in Haïti. Kaarten en het kaart brengen van kwetsbare gebieden zijn hier een belangrijk onderdeel van. Missing Maps heeft de mapping van ‘missing’ ofwel ontbrekende gebieden ook voor Haïti georganiseerd.

Engelstaligmissing maps haitiLink naar de StoryMap (of klik op de afbeelding).

5. Groene daken foto tour Den Bosch

Bij het behandelen van duurzaamheid kan deze StoryMap van pas komen. De gemeente ‘s-Hertogenbosch heeft een digitale tour ontwikkeld langs de groene daken in de stad.

Nederlandstaliggroene daken foto tour.PNGLink naar de StoryMap (of klik op de afbeelding).

6. Exploring Canada’s Geography

Bij een les over Canada kan deze StoryMap goed van pas komen. Het geeft een overzicht van hoe het land in elkaar zit, met onder andere kaarten van de bevolkingsdichtheid, verkiezingen en ecologische zones.

Engelstaligcanada.PNGLink naar de StoryMap (of klik op de afbeelding).

7. Terrorist Attacks

Wereldwijd zijn de terroristische aanslagen op de kaart gezet en gecategoriseerd op verantwoordelijke groepering. Ook is er informatie aanwezig over het aantal doden en hoe de aanslag gepleegd is.

Engelstaligterrorist attacksLink naar de StoryMap (of klik op de afbeelding).

8. Stronger than the storm

Okraan Florence kwam op 14 september 2018 aan land in het oosten van de Verenigde Staten. In deze StoryMap wordt de impact in kaart gebracht en wordt er beschreven wat er gedaan wordt om de mensen in het getroffen gebied te helpen.

EngelstaligStronger than the stormLink naar de StoryMap (of klik op de afbeelding).

9. The Human Reach: Atlas

Deze collectie van kaarten geeft een overzicht van hoe de mens zich over de hele wereld verspreid heeft en daar sporen achterlaat. Inclusief kaarten met wegen, steden en een satellietfoto van de wereld in de nacht.

Engelstalig
the human reach atlas.PNG
Link naar de StoryMap (of klik op de afbeelding).

10. Starten met ArcGIS Online

Esri Nederland heeft een aantal StoryMaps ontwikkeld speciaal voor het onderwijs, waarin stap voor stap uitgelegd wordt hoe ArcGIS Online werkt. Hierbij worden ook video’s gebruikt waarin alles wordt laten zien. Goede manier om te beginnen met GIS!

Nederlandstalig
starten met arcgis online
Link naar de StoryMap (of klik op de afbeelding).

Dat waren de 10 beste StoryMaps van dit moment, bruikbaar in het voortgezet onderwijs. Geef jouw favoriete StoryMap door en misschien staat die binnenkort wel in deel 5!

Wil je nog meer inspiratie? Ik heb tientallen StoryMaps op een overzichtelijke plek verzameld (met filters en een zoekfunctie!) zodat je gemakkelijk een StoryMap kan vinden die bij je les past.

Geef een reactie