Digitaal veldwerk – deel 3

In de voorgaande delen heb ik uitgelegd hoe je veldwerk met een smartphone kan doen en hoe Survey123 van Esri te gebruiken is om data te verzamelen. In dit laatste deel over digitaal veldwerk wil ik ingaan op wat je kan doen om van deze data goede kaarten en informatie te maken.

Terwijl de leerlingen bezig zijn met het veldwerk, zijn binnen Survey123 onder het tabblad ‘analyseren’ de antwoorden te bekijken. Deze worden samengevat in grafieken en tabellen. Via ‘gegevens’ zijn de locaties op de kaart te bekijken. Bij beide tabbladen is het mogelijk om te filteren en een datumbereik in te stellen. Op deze manier krijg je gemakkelijk een eerste indruk van wat de leerlingen verzamelen.

survey3.1-01.png

Een meer uitgebreide manier om de data te bekijken is om de bijbehorende kaartlaag in ArcGIS Online te openen en daar de symbologie aan te passen of analyses te doen. Ga hiervoor naar www.arcgis.com en log in met uw account. Onder ‘Content’ is aan de linkerkant een mapje aangemaakt beginnend met ‘Survey-‘ en dan de naam van je survey. Binnen deze map staat een ‘feature layer’ eindigend op ‘fieldworker’, open deze in de map viewer.

Binnen de map viewer is de verzamelde data eveneens op de kaart te bekijken. Via het linkermenu is de visualisatie van de kaartlaag aan te passen. Dit doe je door het symbolisatie menu te openen, klik hiervoor op het icoontje met een driehoek, rondje en een vierkant.

survey3.2-01.png

Hier kan je ervoor kiezen om alleen de locaties weer te geven, of om de locaties te visualiseren op basis van een attribuut. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de rondjes voor papierafval een andere kleur te geven dan de rondjes voor plastic. Ook is het mogelijk om een kleurverloop te gebruiken de kaart zo in te stellen dat de symbolen variƫren in grootte op basis van een getal. Voor meer informatie over de verschillende manieren om data te visualiseren kan je deze video bekijken.

Door zulke visuele aanpassingen te doen zal de verzamelde data meer betekenis krijgen, het zijn namelijk niet meer alleen puntjes op een kaart, ze laten ook echt wat zien. Zo zijn er misschien wel clusters te herkennen van een bepaald soort afval of zijn er locaties aan te wijzen waar veel afval is maar geen prullenbakken.

survey3.4-01.png

Om nog meer uit de data te halen kan je ook een geografische analyse uitvoeren. Dan combineer je data en gebruik je de locaties om zo nog meer informatie te krijgen. Zo kan je bijvoorbeeld een buffer om een prullenbak trekken, om te berekenen hoeveel afval er binnen een straal van een x aantal meters om de prullenbak ligt. Ook die informatie is weer aan de kaart toe te voegen, bijvoorbeeld door afvalbakken met veel zwerfafval in de directe omgeving rood te kleuren en de rest groen.

Om buffers te maken, klik je op ‘analyse’, ‘nabijheid gebruiken’ en dan op ‘buffers maken’. Let op: dit verbruikt credits, dus voer deze analyse met zorg uit.

survey3.3-01.png

Er is ook andere data bij te halen, zoals de buurten binnen een gemeente. In welke buurt ligt het meeste zwerfafval? In welke buurt staan de meeste prullenbakken? Het CBS heeft via ArcGIS Online gemakkelijk toegang gegeven tot de wijk- en buurtkaart, dus die is gemakkelijk aan je eigen kaart toe te voegen.

Als laatste wil ik noemen dat dit hele gave dingen zijn om zelf te onderzoeken en te bekijken, maar betrek vooral je klas er ook bij! Deel de kaartlaag die ze zelf gemaakt hebben tijdens de veldwerkopdracht en laat de leerlingen zelf de symbologie aanpassen en analyses uitvoeren. Om te beginnen kan je de kaart klassikaal bekijken en aanpassen maar maak vooral gebruik van beschikbare computers en laat de leerlingen zelf op zoek gaan naar antwoorden. Dat is waarschijnlijk 10x zo leuk als met andere data werken, want dit hebben ze zelf verzameld!

Ik hoor graag of je wat aan deze korte serie over digitaal veldwerk hebt gehad en wat je plannen zijn! Als je een extra zetje in de rug nodig hebt, wil ik ook zeker meedenken en samen de veldwerk les klaarzetten/uitvoeren. Meer informatie daarover is hier te vinden.

Geef een reactie