Verrijk de aardrijkskundeles!
Naast EduGIS en ArcGIS Online, waar ik al vaker over geschreven heb, zijn er nog genoeg andere geo-tools om te gebruiken in de aardrijkskundeles. Ook maakte ik al eerder een lijst van Geotools voor onderwijs en onderzoek, dit is een vervolg daarop, nog meer gericht op het voortgezet onderwijs.
- Geo Visual Search
- Global Forest Watch
- Google Earth Orkaan
Global Forest Watch
www.globalforestwatch.org/map
Door het gebruik van deze website krijgen leerlingen inzicht in welke gebieden veel bossen verdwijnen en hoe dat er dan uitziet. Kaartlagen met bebossing, branden, satellietbeelden en persoonlijke verhalen.
The true size
www.thetruesize.com
Ben je bezig om kaartprojecties uit te leggen in de les? De vertekening qua oppervlakte van de Mercatorprojectie wordt gemakkelijker uit te leggen met deze website.
Topotijdreis
www.topotijdreis.nl
Deze website bied leerlingen de mogelijkheid om heel Nederland te bekijken dmv oude kaarten. De navigatie werkt zoals reguliere digitale kaarten en het switchen tussen de jaartallen gaat ook gemakkelijk. Een kaart om jezelf in te verliezen! Erg interessant en verslavend.
Geovisual search
www.search.descarteslabs.com
Een zoekmachine die het mogelijk maakt te zoeken naar visueel vergelijkbare satellietbeelden.
Atlas leefomgeving
www.atlasleefomgeving.nl/kaarten
Deze Nederlandse website bevat verschillende kaartlagen op het gebied van de leefomgeving, o.a. op het gebied van licht, asbest, luchtkwaliteit en water.
Google Earth online tours
www.earth.google.com/web
Op dit moment staat er een tour over de orkaan Harvey op de homepage, met satellietbeelden van 25 augustus waar de overstromingen goed te zien zijn.
Klimaatsysteem Köppen-Geiger op Google Earth
www.koeppen-geiger.vu-wien.ac.at/present
Dit KMZ bestand kan gedownload worden en geopend worden in Google Earth, en geeft een beeld van welke gebieden in de wereld onder welk klimaatsysteem vallen.
Missing Maps
www.missingmaps.org
Leren over andere gebieden en de samenleving helpen tegelijkertijd. Met Missing Maps breng je ‘lege’ gebieden in kaart aan de hand van satellietbeelden. Hulporganisaties kunnen dit goed gebruiken als ze aan het werk gaan in deze gebieden. Door gebieden in bijvoorbeeld Afrika te mappen krijgen de leerlingen de mogelijkheid te ontdekken hoe kaarten gemaakt worden en hoe het leven daar is.