10 beste StoryMaps voor in de klas – deel 3

Dit is een oude post, inmiddels heb ik een database opgezet met daarin alle StoryMaps. In de database kan je snel een passende StoryMap vinden door te zoeken of de filters te gebruiken. Meld je aan en krijg gratis toegang!

StoryMaps worden erg positief ontvangen, daarom hierbij weer 10 beste StoryMaps voor in de klas, deel 3 vandaag. Bekijk ze klassikaal, gebruik ze als huiswerk, of als onderdeel van een project. GIS in de les was nog nooit zo makkelijk! Deel 1 en 2 zijn hier terug te lezen.

1. Living in the Age of Humans

Deze serie, ontwikkeld door Esri, kijkt in verschillende hoofdstukken naar wat de invloed is van mensen op de wereld. De StoryMaps zitten erg goed in elkaar, met prachtige kaarten, duidelijke grafieken en begrijpelijke teksten. De eerste twee hoofdstukken zijn al uit; The Human Reach en The Living Land. Voor een compleet overzicht zodra andere hoofdstukken ook uitkomen kan je het beste naar de introductie StoryMap gaan, waar je onderaan de pagina kan doorklikken naar alle beschikbare hoofdstukken: Living in the Age of Humans.

Engelstaliglivingagehumans.PNG
Link naar de StoryMap (of klik op de afbeelding).

2. De ontstaansgeschiedenis van Goeree-Overflakkee

Erg bruikbaar tijdens een les over water in Nederland, deze StoryMap gaat in op de vorming van Goeree-Overflakkee en welke rol het water daarin heeft gespeeld. Inclusief een timelapse van hoe de dijken in 1953 doorbraken en welke polders daarbij overstromen.

NederlandstaligGoeree=overflakkee.PNGLink naar de StoryMap (of klik op de afbeelding).

3. De droogte nader bekeken

Met het huidige herfstweer is het misschien niet heel erg actueel meer, maar in de zomer van 2018 was het erg droog in Nederland. Esri Nederland heeft toen een StoryMap ontwikkeld met een analyse van de droogte aan de hand van satellietbeelden. Inclusief uitleg van de techniek!

Nederlandstaligde droogte nader bekeken.PNGLink naar de StoryMap (of klik op de afbeelding).

4. What Causes Ocean Currents?

Een complete uitleg van oceaanstromen, inclusief afbeeldingen, video’s, (3D) kaarten. Er is zelfs een tool aan toegevoegd waarin je een object in de stromingen kan volgen, zoals een plastic flesjes, om te kijken waar deze uitkomt.

Engelstaligwhat couses ocean currents.PNGLink naar de StoryMap (of klik op de afbeelding).

5. Verstedelijking

Het CBS heeft een StoryMap ontwikkeld dat verschillende thema’s van verstedelijking in Nederland behandeld. Inclusief uitleg, 5 kaarten en verwijzing naar de data.

Nederlandstaligverstedelijking.PNGLink naar de StoryMap (of klik op de afbeelding). 

6. The Bare Earth

In deze StoryMap wordt uitgelegd hoe Lidar heeft bijgedragen aan het onderzoeken van het aardoppervlak en natuurrampen. Door vegetatie zijn satellietbeelden op sommige plekken nietszeggend, Lidar kan daar doorheen kijken en bijzondere structuren blootleggen.

Engelstaligthe bare earth.PNGLink naar de StoryMap (of klik op de afbeelding).

7. Bruised Borders

Grenzen kunnen ingewikkeld zijn, en op sommige plekken in de wereld is niet iedereen het eens over waar de grens ligt. Deze StoryMap van John Nelson gaat in op een aantal van deze plekken en verteld wat daar aan de hand is.

Engelstaligbruised borders.PNGLink naar de StoryMap (of klik op de afbeelding).

8. Hurricane Michael Damage Viewer

In oktober 2018 heeft orkaan Michael veel schade aangericht toen deze aan land kwam in de Verenigde Staten. In de StoryMap Swipe satellietbeelden van voor en na de ramp.

Engelstaligorkaan.PNGLink naar de StoryMap (of klik op de afbeelding).

9. Demographic Transition Model (DTM)

Deze StoryMap zet de bevolkingspiramides van bijna alle landen op de wereld op de kaart. Ook wordt er gekeken naar de demografische transitie van de landen en in welke fase ze zich bevinden.

Engelstalig
bevolkingspiramide.PNG
Link naar de StoryMap (of klik op de afbeelding).

10. Placing Oral Histories

De route van vier Syrische vluchtelingen wordt op de kaart weergegeven, aan de hand van hun verhalen. Bijzonder om te lezen en te bekijken, het geeft echt een inkijkje in hoe ze de reis beleefd hebben.

Engelstalig
vluchtelingen.PNG
Link naar de StoryMap (of klik op de afbeelding).

Dat waren de 10 beste StoryMaps van dit moment, bruikbaar in het voortgezet onderwijs. Geef jouw favoriete StoryMap door en misschien staat die binnenkort wel in deel 4!

Wil je nog meer inspiratie? Ik heb tientallen StoryMaps op een overzichtelijke plek verzameld (met filters en een zoekfunctie!) zodat je gemakkelijk een StoryMap kan vinden die bij je les past.

Geef een reactie