Missing Maps Lesmateriaal

Overal op de wereld kunnen er natuurrampen plaatsvinden, zoals orkanen of aardbevingen. Vaak gebeurd dit in hele kwetsbare gebieden die slecht in kaart gebracht zijn, wat voor moeilijkheden kan zorgen tijdens de hulpverlening. Missing Maps is een project waar mensen over de hele wereld samenwerken om kwetsbare gebieden op de kaart te zetten.

Voor leerlingen is dit een goede manier om kennis te maken met het maken van kaarten, waar ze meteen iets goeds kunnen doen voor de wereld. Op de computer gaan ze aan de hand van satellietbeelden gebouwen intekenen die dan later, na controle, onderdeel worden van de kaarten van Open Street Maps.

screenshot-2019-04-02-21.11.04.png

Screenshot van het edit-scherm van Missing Maps

Tijdens de aardrijkskundeles is Missing Maps te gebruiken als losse les over rampen, bij een actuele gebeurtenis (zoals een orkaan) of als les over het maken van kaarten. Goede begeleiding is hierbij essentieel, zodat de kaarten goed ingetekend worden. Daarom heb ik een stappenplan klaargezet die de leerlingen kunnen volgen, daarin wordt van begin tot eind uitgelegd hoe ze Missing Maps kunnen gebruiken. Het materiaal is als Pdf of Word bestand te downloaden.

De organisatie zelf heeft ook een Engelstalige video met daarin uitleg hoe de website te gebruiken is:

Of bekijk de volledige playlist met video’s over Missing Maps die nuttig zijn voor docenten die met Missing Maps aan de slag willen.

Afhankelijk van het thema waarin je Missing Maps wilt gebruiken zijn er ook opdrachten en vragen bij te bedenken waar de leerlingen aan kunnen werken. Een aantal mogelijke opdrachten/vragen met mogelijke antwoorden:

  • Wat zou jij doen als op jouw vakantiebestemming geen goede/volledige kaarten (zoals Google Maps, Apple Maps, Bing Maps en Open Street Map) beschikbaar zijn? Hoe vind je dan de weg?
  • Denk je dat de kaarten in Nederland volledig zijn? Leg uit waarom je dat denkt. Ja en nee, over het algemeen zijn kaarten hier goed, je kan vaak zonder problemen van a naar b komen. Maar, als wegen veranderd zijn, als er een nieuwe weg aangelegd is of als een weg is afgesloten, duurt dat even totdat de verandering ook op de kaarten staat.
  • Jullie hebben kaarten getekend op basis van satellietbeelden. Door goed te kijken naar de beelden kon je zien waar gebouwen staan, ook zag je soms wegen. Hoe kan je nog meer aan deze informatie komen? Denk aan manieren via de lucht en op de grond. Luchtfoto’s, dronefoto’s, rondlopen/rondrijden op de plek zelf en dan op de kaart tekenen waar je gebouwen ziet.
  • Wat is het verschil tussen satellietbeelden en luchtfoto’s? Satellietbeelden zijn gemaakt vanuit satellieten, van een grote afstand van de aarde. Luchtfoto’s worden gemaakt vanuit een vliegtuig, daarop zie je meer details.
  • Stel je voor, er gebeurt een ramp in een land waar de kaarten niet volledig zijn, er missen wegen en veel dorpjes staan helemaal niet op de kaart. In dat land is een groot deel overstroomd, veel mensen hebben hulp nodig. Je wilt graag helpen door een kaart te maken zodat hulpverleners de mensen kunnen vinden en kunnen helpen. Gebruik je dan een satellietbeeld van voor of na de ramp? Dan gebruik je een beeld van vóór de ramp. Beelden van de overstroming zijn bruikbaar om te kijken hoe groot de ramp is en welke gebieden verwoest zijn. Maar daarop is slecht te zien waar gebouwen staan en dus waar waarschijnlijk veel mensen vastzitten. Op beelden van vóór de ramp is dit wel goed te zien zodat je weet waar je de mensen kan vinden.
  • Vanaf een satellietfoto kan je niet zien of een gebouw een huis, school, winkel of ziekenhuis is. Hoe kan iemand daar wel achter komen? Door gebruik te maken van mensen die de buurt kennen, deze informatie kan dan aan de kaart worden toegevoegd.

Hoe ga jij Missing Maps gebruiken en de mensen in ‘unmapped’ gebieden helpen? Laat het me weten 🙂

Geef een reactie