Vinden van ArcGIS Online kaarten voor in de klas

Op mijn blog schrijf ik er vaak over, het gebruik van ArcGIS Online in de klas, een goede webGIS die gratis te gebruiken is voor het onderwijs. Binnen dit platform zijn duizenden kaarten (en meer) te bekijken en gebruiken. Je hoeft dus niet perse eigen data te hebben of data ergens anders te downloaden, klaar te maken en naar ArcGIS Online te uploaden. Dit kan natuurlijk wel, maar het gemak van de kaartlagen op ArcGIS Online is dat de geografische data al om is gezet naar kaarten en er vaak ook al over de visualisatie is nagedacht.

Er zijn onder andere kaartlagen beschikbaar van het CBS, het kadaster, het KNMI, het AHN en lokale overheden in Nederland. Maar ook als je kaartlagen zoekt over andere landen kan je bij ArcGIS Online terecht, bijvoorbeeld voor demografische gegevens van de Verenigde Staten, Spanje of Thailand. In deze post laat ik je zien hoe je deze kaartlagen binnen ArcGIS Online kan vinden en kan gebruiken.

Allereerst wil ik beginnen met een overzicht van 10 handige kaartlagen van Nederland binnen ArcGIS Online, met de link kom je direct bij de kaartlaag of bij de informatiepagina ervan.

Voor demografische gegevens van Nederland én andere landen kan je terecht bij de Living Atlas. Binnen deze Levende Atlas staan vele thematische kaartlagen voor veel verschillende landen.

In de onderstaande video laat ik zien hoe je kaartlagen van Nederland kan vinden en kan gebruiken, bijvoorbeeld door meerdere kaartlagen aan één kaart toe te voegen.

Samenvattend heb ik dus twee manieren laten zien om data en kaartlagen te zoeken. Als eerste via ArcGIS Online zelf, daar kan je zoeken naar kaartlagen, kaarten en apps. Via die weg is het gemakkelijk om de informatie over de kaart (metadata) te bekijken. De tweede manier is het zoeken vanuit het kaartvenster, zo kan je kaartlagen direct aan de kaart toevoegen en vergelijken.

Geef een reactie