Voorkom deze fouten bij het gebruik van GIS in de les

In mijn omgeving zie ik dat meer en meer aardrijkskundeleraren gebruik maken van GIS of dat ze er erg geïnteresseerd in zijn. Dat is geweldig en dit moedig ik enorm aan! GIS is een krachtige tool dat kan dienen als ondersteuning van de aardrijkskunde les.

Het is mogelijk om GIS te gebruiken in de klassikale instructie, bijvoorbeeld een interactieve kaart behandelen met de bevolkingsdichtheid van een regio. Ook is het mogelijk om leerlingen opdrachten te laten maken waarbij een interactieve kaart als bron gebruikt wordt. Een andere manier om GIS in de les te gebruiken is om gezamenlijk of individueel een kaart te maken. Bijvoorbeeld door in de stad de locaties van prullenbakken in te winnen met gebruik van GPS op de telefoon, of door leerlingen een kaart te laten maken van hun gewenste inrichting van een gebied. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Om docenten te ondersteunen heb ik een lijst gemaakt van fouten die men kan maken bij het gebruik van GIS in de les, met een uitleg van hoe dit voorkomen kan worden. GIS is namelijk een geweldige tool, maar vanwege de vele mogelijkheden kan het op momenten lastig zijn door de bomen het bos te zien.

Lesgeven over GIS in plaats van met GIS.

Tijdens de aardrijkskundeles op het voortgezet onderwijs is het lesgeven over GIS niet het doel. Er is bepaalde stof dat de leerlingen moeten kennen aan het einde van de rit en alle ins en outs kennen van GIS is niet nodig. Wel kan GIS een middel zijn om het reguliere lesprogramma gemakkelijker of op een interessante manier over te brengen. Laat de leerlingen daarom niet met GIS werken ‘omdat ze dan GIS kennen’ maar laat ze GIS gebruiken om een aardrijkskundig verschijnsel te ontdekken.

Zonder technische GIS ervaring proberen de kinderen opdrachten te geven met GIS.

Leerlingen stellen vragen en zullen dat ook zeker doen over de functies van een GIS programma. Zorg er dus voor dat je zelf goed op de hoogte bent van de mogelijkheden en hoe de functies werken. Zo kan je je leerlingen met een gerust hart op weg helpen. Kijk eens naar mijn serie over GIS in het voortgezet onderwijs, daar help ik je op weg. Als je zelf niet technisch aangelegd bent, maar wel heel graag GIS wilt gebruiken in de les, is het een idee om te kijken naar het nieuwe programma van Esri. Via dit initiatief worden leraren en GIS experts aan elkaar gekoppelt voor bijvoorbeeld gaslessen of ondersteuning.

Het wiel opnieuw uitvinden.

Er komt telkens meer lesmateriaal met GIS beschikbaar. Vooral in het engels is het aanbod enorm aan het groeien. Maar ook in het Nederlands wordt er meer en meer gemaakt. Voordat je begint aan het ontwerpen van een compleet nieuwe les, neem eens een kijkje naar wat er allemaal al is. Dit kan via mijn overzicht van lesmateriaal met GIS en sinds de lancering van ArcGIS voor op school vorige week heeft Esri Nederland een eigen portaal met lesmateriaal opgericht. Heb je al veel ervaring met GIS en vind je het erg leuk materiaal te maken, dan moedig ik je aan het te delen met andere aardrijkskunde leraren!

Te moeilijk beginnen.

GIS en omgaan met digitale kaarten is erg goed onder de knie te krijgen, vooral voor de ‘digital natives’ die je nu waarschijnlijk in de klas hebt zitten. Let wel op dat je ze niet afschrikt door te beginnen met moeilijke interfaces en lastige opdrachten. Begin rustig met hier een daar een digitale, interactieve GIS kaart als bron en laat ze pas later zelf een simpele kaart maken. Als ze hier positief over zijn en het onder de knie hebben kunnen ook de wat ingewikkeldere functies gebruikt worden om geo-data te bekijken.

De leerlingen op pad sturen zonder handleiding of uitleg.

Again; schik ze niet af. Als je je leerlingen zelf een kaart laat maken, geef ze dan een handleiding of doe het voor. Iets niet snappen kan al snel een negatieve reactie opwekken en dat is zonde. Als ze wat ervaring hebben opgedaan kan je ze later voor een project best in het diepe gooien en het ze zelf laten uitzoeken met behulp van meneer Google.

Foute kaarten gebruiken als voorbeeld. Het slechte voorbeeld geven is geen goed idee, het zou jammer zijn als ze het verkeerd aanleren. Gebruik foute kaarten alleen als voorbeeld hoe het niet moet. Om meer te weten te komen over slechte kaarten is het boek How to lie with maps van Mark Monmonier zeker een aanrader!

Hopelijk helpt dit artikel om deze 6 fouten niet te maken. Als je hulp nodig hebt met GIS in de les of vragen hebt, neem dan contact met me op te nemen via Twitter of jessyfaas@gmail.com.

Disclaimer; deze post bevat een gesponsorde link naar bol.com.

2 reacties op “Voorkom deze fouten bij het gebruik van GIS in de les

  1. Goeie lijst. Ik heb hem gelijk met de sectie gedeeld, maar er wel bij gezegd dat ik niet zo zwaar til aan nummer 2 (dan zou de helft meteen niet meer durven…).

Geef een reactie