10 beste tools voor in de klas – Zuid-Amerika en Brazilië

Vanaf het aankomende schooljaar staat Brazilië centraal voor de bovenbouw havo en Zuid-Amerika voor vwo. Een ander gebied, andere onderwerpen, nieuwe uitdaging en nieuwe mogelijkheden! De perfecte tijd om meer geotools in de les te gebruiken. Daarom hier een overzicht van 10 tools met GIS en digitale kaarten die gaan over Zuid-Amerika en Brazilië. Ze zijn meteen te gebruiken om de les te verfrissen en om de leerlingen te helpen met het leren over dit prachtige land.

Grote onderwerpen die spelen in Zuid-Amerika waar je misschien meteen al aan denkt zijn de ontbossing, het zika virus en de olympische spelen in Brazilië van 2016. Daarnaast spelen ook onderwerpen zoals migratie, vissers en de geschiedenis van het gebied een rol. De volgende StoryMaps en tools gaan over deze onderwerpen.

Om te beginnen met het onderwerp waarvoor het meeste beschikbaar is; ontbossing. Een groot probleem in Zuid-Amerika en Brazilië. Vaak is het lastig dit echt goed duidelijk te maken aan de leerlingen, om ze te laten beseffen hoeveel bos er verdwijnt en waarom dit erg is. Vaak komen er dan verhalen over een x aantal voetbalvelden, maar ook dat is voor sommige niet visueel genoeg. Deze tools kunnen helpen.

1. Timelapse van de ontbossing

Deze timelapse van satellietbeelden laat zien hoe de bossen over de jaren verdwenen zijn. De snelheid is aan te passen en ook is het mogelijk in te zoomen op een specifiek gebied.

google-timelapse.png

Link naar de timelapse (of klik op de afbeelding)

2. Global Forest Watch

Deze tool geeft meer inzicht in het verlies en toename aan bos over de hele wereld. per land is het ook mogelijk een rapport te genereren met specifieke nummers. Global forest watch.PNG

Link naar Global Forest Watch (of klik op de afbeelding)

3. StoryMap: Amazon Gold Rush: Gold Mining in Suriname

Verhaal en data over goudwinning en de ontbossing in suriname. Inclusief technische achtergrond over goudwinning en de biodiversiteit in de bossen.

StoryMap suriname ontbossing en goud.PNG

Link naar de StoryMap (of klik op de afbeelding)

4. Brazil’s People of the Forest

De Yudja is een van de inheemse groepen die in het Amazonegebied van Brazilië wonen. Ze leven van het bos, maar is dat vol te houden met de veranderingen die gaande zijn in de Amazone? Een verhaal over klimaatverandering, biodiversiteit, ontbossing en natuurlijk deze inheemse groep mensen.

Brazil's people of the forest.PNG

Link naar de StoryMap (of klik op de afbeelding)

5. Zika Virus: 1947 to 2016

In 2016 was er een uitbraak van het Zika virus in Zuid-Amerika en dan vooral in Brazilië. Deze StoryMap gaat in op hoe Zika zich over de wereld verspreid heeft vanaf 1947.

Zika virus.PNG

Link naar de StoryMap (of klik op de afbeelding)

6. Ready or Not, Let the Games Begin

In 2016 waren de olympische spelen in Brazilië. Dit is een verhaal over de voorbereidingen en veranderingen die hierbij horen. Onder andere over de bouw, verontreiniging en het Zika virus.

Rio games.PNG

Link naar de StoryMap (of klik op de afbeelding)

7. The Genesis of Exodus

Er trekken vele mensen uit Centraal Amerika naar de Verenigde Staten. Deze StoryMap kijkt naar de reden waarom mensen noordelijk trekken en hoe ze uiteindelijk de VS binnenkomen.

The Genosis of exodus.PNG

 

Link naar de StoryMap (of klik op de afbeelding)

8. From Sea to Sea

Een geografische geschiedenisles over de ontdekking van Centraal Amerika en het ontstaan van het Panamakanaal.

from sea to sea.PNG

Link naar de StoryMap (of klik op de afbeelding)

9. Fishing for a Future: The Artisanal Fishers of Ancón

Deze StoryMap gaat over Peru en in het speciaal over de vissers in Ancón, een regio noordelijk van Lima. Er wordt verteld over waarom de visserij belangrijk is en wat de toekomst is van vissers in in Ancón.

fishing for a future.PNG

Link naar de StoryMap (of klik op de afbeelding)

10. Statistieken Brazilië

Via deze website zijn verschillende statistieken te vinden, zoals het aantal inwoners van een land.

statistics.PNG

Link naar de website (of klik op de afbeelding)

Dat waren de 10 tools voor het nieuwe eindexamenonderwerp Brazilië/Zuid-Amerika. Deel hieronder wat je van de tools vind en andere goede tips zijn altijd welkom!

Geef een reactie