Lancering Alcarta

Tijdens de KNAG onderwijsdag in Ede op 10 november 2017 werd Alcarta aangekondigd. Een volledig nieuwe atlas voor scholieren, als tegenhanger voor de alom bekende Bosatlas van Noordhoff uitgevers. Alcarta wordt uitgegeven door ThiemeMeulenhoff, in digitale en papieren vorm. De online versie was al vanaf 10 november beschikbaar, in tegenstelling tot de grote bosatlas, is Alcarta Online gratis en voor iedereen beschikbaar. Op 8 maart 2018 werd dan eindelijk de volledige, papieren atlas gepresenteerd.
De lancering vond plaats in Baarn, in een mooie natuurlijke omgeving. We werden welkom geheten door een vrouw op een grote wereldbol die geografische vragen stelde. Eenmaal in het gebouw hing een ontspannen sfeer met daarbij een divers publiek; mensen van de pers, geografen, (aardrijkskunde) docenten, medewerkers van de duitse samenwerkingspartner en medewerkers van ThiemeMeulenhoff. De zaal was volledig in thema aangekleed, met ballonnen als wereldbol en cakejes met de voorkant van de Alcarta-atlas erop.
Na de inloop met netwerkmogelijkheden begonnen de presentaties. Als eerste gaf Eric Razenberg, de CEO van ThiemeMeulenhoff, een welkomstwoord. ThiemeMeulenhoff is een organisatie in transitie, ze gaan van een traditionele educatieve uitgeverij naar een learning design company, ze willen vernieuwend zijn. Hun motto is ‘Samen Leren Vernieuwen’. Samen staat voor dat ze niet alle wijsheid zelf in handen willen houden. Ze willen veel contact met klanten en gebruikers om te weten wat ze willen. Daarnaast gaan ze veel relaties aan met andere partijen en bedrijven om samen dingen voor het onderwijs te ontwikkelen. Leren geeft aan dat de organisatie staat voor het leren van leerlingen, maar zelf ook een lerende organisatie is. Als laatste is vernieuwen een belangrijke pijler voor ThiemeMeulenhoff. Dit is nodig om 225 jaar jong te zijn als bedrijf. Als je onderwijs wil veranderen is ThiemeMeulenhoff dé partner, geeft Eric aan. Volgens hem is Alcarta een beter alternatief voor de Bosatlas, met hogere kwaliteit en een lagere prijs. De atlas is gebruiksvriendelijker, met een betere navigatie en in de digitale versie een koppeling met Google Earth en Streetview.
Maarten Boddaert neemt het dan van Eric over. Maarten is de initiatiefnemer van Alcarta, hij neemt ons mee in het ontstaan van Alcarta. Het ontwikkelen van een atlas is monnikenwerk, Maarten heeft vele uren in zijn werkkamer doorgebracht. Hij heeft samenwerking gezocht met Westermann Gruppe, een Duitse specialist in atlassen. Samen met hen heeft hij de atlas ontwikkeld. Het blijft echter niet bij alleen een atlas produceren. Daarom is ThiemeMeulenhoff aangesproken voor de verspreiding van de atlas en het opzetten van de online versie. De afgelopen maanden is de atlas gedrukt bij Westermann in Duitsland en is de goedkeuring voor het gebruik van Alcarta bij het centraal examen geregeld.
Na Maarten Boddaert neemt Pieter Fock het over, hij is de uitgever van Alcarta. ‘Aardrijkskunde is misschien wel het belangrijkste vak’, zegt hij. Een belangrijk thema, armoede tegenover rijkdom komt er veel in terug. Om aan te geven dat aardrijskunde een belangrijk vak is, neemt hij Boyan Slat als voorbeeld. Boyan heeft een idee uitgewerkt om plastic uit de zeeën te halen. In de toekomst zijn zulke leerlingen echt nodig om (aardrijkskundige) problemen op te lossen. Alcarta laat kinderen kennismaken met belangrijke thema’s en grote vraagstukken.
Daarna is het tijd om de eerste Alcarta atlas uit te reiken aan de hoofdgast; André Kuipers. Hij is als astronaut veel bezig met onze aarde en heeft natuurlijk een hele andere blik daarop als de meeste van ons. Hij laat veel foto’s zien en vertelt over zijn belevenissen in de ruimte.
In een atlas staan de kaarten standaard met het noorden aan de bovenkant. In de ruimte is dit niet het geval, dus op de foto’s die André laat zien is het even zoeken naar waar de landen liggen. Een indrukwekkend verhaal, onder andere over de gevolgen van menselijk handelen op de aarde. Naar mijn idee een verhaal dat elk kind zou moeten horen.
Na afloop kreeg elke bezoeker een Alcarta atlas en een poster van Nederland mee. Natuurlijk heb ik op dezelfde dag meteen de atlas doorgebladerd, en ik vergat meteen de tijd met al die mooie kaarten.