GIS in het Voortgezet Onderwijs – Wat is GIS?

gis-layers-graphicOp mijn blog heb ik het er wel vaker over, maar wat betekend GIS en wat is het? GIS betekend Geografisch Informatie Systeem. Dit is een programma waar geografische informatie in weergegeven kan worden. Eigenlijk is het een interactieve kaart waaraan je ook dingen kan toegeven en waarmee je kan analyseren en visualiseren. Het werkt met verschillende lagen die je over elkaar kan leggen. Het programma heeft coördinaten nodig om punten, lijnen of vlakken op de kaart te zetten. Aan elk object (punt, lijn of vlak) kan dan informatie gehangen worden. Bijvoorbeeld een naam, om te laten zien waar iedereen uit je klas woont. Maar ook een getal zodat je weet hoeveel auto’s er in steden gestolen worden.

Vaak wordt GIS gebruikt door bedrijven en onderzoekers. Het geeft een goed beeld van de ruimtelijke spreiding  van een verschijnsel en je kan er geografische analyses mee uitvoeren, bijvoorbeeld alle klanten van een winkel binnen een straal van 1 km.

Er zijn hele indrukwekkende en complexe programma’s waar je super veel mee kan doen. Dit zijn programma’s zoals Arc Map van ESRI en QGIS. Voor analyses werken deze erg goed. Voor het onderwijs is dit vaak niet nodig, er zijn te veel opties waar je nooit iets mee zal doen en de interface is niet ingericht op simpele handelingen. Deze simpele handelingen zijn echter meer dan genoeg voor leerlingen en leerkrachten dus zijn deze programma’s hier niet voor aan te raden. Ook is het zo dat deze programma’s gedownload en geïnstalleerd moeten worden, iets wat op sommige scholen voor moeilijkheden kan zorgen.

Een ander soort GIS is webGIS. Dit is GIS in de browser, een beetje zoals Google Maps maar dan met meer functies. Bij sommige webGIS kan je alleen data bekijken en bij andere kan je ook eigen data toevoegen. Een voorbeeld hiervan, speciaal voor het onderwijs is EduGIS. Hier staan erg veel kaartlagen en data in, die je aan en uit kan zetten en over elkaar heen kan bekijken. EduGIS heeft hierbij verschillende lessen ontwikkeld die gebruik maken van de data in de webGIS.

ArcGIS Online van Esri is ook een webGIS. Ze hebben een database van kaarten die ze zelf gemaakt hebben en ook van gebruikers die de kaarten delen. Met een account kan je zelf een kaart maken en data (CSV of handmatig) toevoegen. Ook kan je gebruik maken van de kaarten uit de database. Door bestaande en eigen informatie te combineren kan je geweldige kaarten maken.

Een WebGIS adviseer ik zeker om te gebuiken in het onderwijs, dit is laagdrempelig en gemakkelijk te gebruiken.

Kijk voor meer Geotools eens naar een oud artikel van mij, hier staan ook veel dingen met GIS tussen.

Dit is deel één in de serie GIS in het Voortgezet Onderwijs. De volgende keer ga ik verder over de voordelen van GIS in het VO.

Als er nog vragen zijn over GIS en wat het is, laat het hieronder achter in een reactie en ik beantwoord je vraag graag!

4 gedachtes over “GIS in het Voortgezet Onderwijs – Wat is GIS?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s