Leuk Levendig Leren – eropuit

Kinderen leren het beste als ze zelf mogen onderzoeken, ontdekken, bewegen, vragen, antwoorden en spelen. Op de kaart hieronder vind je een selectie van 20 musea en parken waar al deze dingen goed tot zijn recht komen. Kinderen leren daar omdat ze het ook echt leuk vinden en ze het vanuit zichzelf willen weten. Op al deze plekken kunnen kinderen Leuk Levendig Leren, iets wat erg belangrijk is het hedendaagse onderwijs. Ontdek op de kaart (of eronder, de teksten zijn hetzelfde) welke LLL Locatie jij (en je klas/kinderen) niet mag missen!

Klik linksboven in de hoek voor een lijst van alle LLL locaties en rechtsboven in de hoek om de kaart groter weer te geven. Vergeet ook niet de kaart te delen als ook jij gek bent van deze geweldige plekjes in Nederland!

De spelerij – website
Dit is een ontdekpark in Dieren, Gelderland. Buiten zijn er verschillende speeltoestellen, en activiteiten die uitgaan van beweging. Het zijn allemaal kunstwerken die je zelf in beweging kan zetten. Een onderdeel van de spelerij is de uitvinderij. Vanaf 10 jaar mag je hier vanalles zelf maken. Dingen van piepschuim, ijzer, plastic, dingen met veel kleur en ga zo maar door. De plek voor kinderen om zelf alles te ontdekken!
Als kind was ik hier echt helemaal gek van. Met school ooit een keer naartoe geweest met een schoolreisje. Sindsdien nooit meer geweest maar altijd over gepraat. En ook altijd aangeraden aan mensen als het onderwerp erop kwam. Ik herinner me nog heel goed hoe ik in de uitvinderij een bootje van piepschuim heb gemaakt die bleef drijven op het water wat daar binnen was. Stiekem wil ik weer terug! De spelerij is vooral gericht op basisschoolkinderen.

Bezoekerscentrum de hoge Veluwe – website
Op de website van het bezoekerscentrum word het pefect beschreven: In het Bezoekerscentrum komt u verder op een interactieve manier van alles te weten over de natuur, cultuur en historie van het Park. Dit is exact hoe ik het ervaren heb.
Ook hier ben ik met school geweest, maar dan wat later, op de middelbare school namelijk. Hier wou ik weer niet weg, ik vond het geweldig. Zoveel weetjes en informatie die op een hele leuke manier getoond werden. Geschikt voor alle leerlingen.

Nemo – website
Niet de vis maar het Science Center natuurlijk! Het technologiemuseum Nemo voelt absoluut niet als een museum. Ze kunnen daar op ontdekking gaan, over ontzettend veel verschillende onderwerpen. Van wiskunde tot zintuigen en energie. Alles wordt op een leuke manier aangepakt en kinderen leren enorm veel terwijl ze lekker aan het spelen zijn. Ook hier ben ik als kind geweest, samen met mijn ouders. Ik werd heel erg uitgedaagd om dingen te ontdekken en ben regelmatig zonder mijn ouders op pad gegaan omdat ik niet kon wachten om te beginnen. Geschikt voor basisschool leerlingen.

Naturalis – website
Dit museum is geweldig op het gebied van levende wezens en de geschiedenis daarvan. Ook geologie en natuur komen langs. Veel indrukwekkende dingen om te bekijken, 100 doe en ontdek opdrachten en speurspellen. Daarnaast zijn er ook rondleidingen en workshops. Is bedoeld voor alle leeftijden.

Geofort – website
Op dit spannende forteiland kun je alles ontdekken over kaarten, navigatie en de aarde. Aan de hand van speurtochten en activiteiten maar ook van rondlopen over het fort leren kinderen (en ouders) alles over het binnenste van de aarde, kaartprojecties, marihuanaplantages opsporen en nog veel meer. De doelgroep is vanaf ongeveer 6 jaar. Voor scholen zijn er vanaf groep 7/8 van de basisschool tot leerjaar 3 van het voortgezet onderwijs educatieve programma’s beschikbaar. Hier ga je een watersnoodramp rondom het GeoFort in goede banen leiden of een tekening maken aan de hand van gps.

Parlamentarium in Brussel – website
Dit is het bezoekerscentrum van het Europese parlement in Brussel. Het bied een erg leuke combi tussen politiek, maatschappijwetenschappen en de (sociale)geografie van Europa. De aanwezige kaarten en wereldbollen ondersteunen de boodschap die ze over willen brengen er goed. Je kan een apparaatje krijgen die je meer informatie over de objecten geeft door een code te scannen. De doelgroep is vanaf ongeveer 15 jaar.

Afrikamuseum – website
Bij dit (deels) openluchtmuseum kan je echt de sfeer proeven van het Afrikaanse leven. Buiten zijn dorpen uit verschillende landen nagebouwd en er worden verschillende activiteiten georganiseerd om het nog meer tot leven te brengen. Daarnaast is binnen een tentoonstelling te bewonderen op het gebied van Afrikaanse kunst, religie, cultuur en volken. Vooral het buitengedeelte en de verschillende activiteiten zijn erg interessant voor jonge kinderen. De binnententoonstelling is vooral bedoeld voor jongeren en volwassenen.

De Ulebelt – website
Dit is een educatieve boerderij met typische boerderijdieren waar kinderen alles over die dieren kunnen leren. Ook kunnen ze leren over hoe planten groeien, hoe water dingen uitslijt en in de herfst over de herfst. Ze bieden de locatie en de spullen voor de activiteiten maar uitleg gebeurt vaak door de begeleiders (bij een schoolreisje/excursie) of de ouders (bij bezoek met het gezin) zelf. De Ulebelt richt zich helemaal op basisschool kinderen, om ze bewust te maken van het boerderijleven en de natuur. Ze kunnen vrij rondlopen en overal spelen en ontdekken.

Doepark Nooterhof – website
In dit park kan je kennismaken met een groene leefomgeving, natuur, milieu en duurzaamheid. Dit is echt een buitenactiviteit, er zijn verschillende natuurspeeltuinen maar ook groentetuinen met bijvoorbeeld vergeten groenten. In het midden van het park staat het Earthship, een klimaatneutraal gebouw gemaakt van natuurlijke en gebruikte materialen. Vooral geschikt voor de allerkleinsten en basisschoolkinderen.

Corpus – website
Hier kan je een kijkje nemen in een enorm nagemaakt menselijk lichaam. Er zijn rondleidingen van 55 minuten door de mens heen waar je een uniek beeld krijgt van de binnenkant van het lichaam. Na de reis door de mens kom je terecht in de medische infotheek, dit is het interactieve gedeelte van Corpus. Hier vind je informatie, testjes en games. Corpus is interessant vanaf 8 jaar.

Watermuseum – website
Dit interactieve museum over water is een echt doe-museum. Het watermuseum heeft als doel kinderen bewust te maken van het belang van water in hun eigen leven. Naast het museum met veel informatie die op een interactieve manier gepresenteerd word is er het waterlab waar kinderen zelf kunnen experimenteren. Het museum richt zich op alle leeftijden.

Continium – website
In dit interactieve museum leren kinderen alles over wetenschap en technologie. Ze kunnen ontdekken bij de experiment zone, het tinkerlab, de sciense labs, de explore zone een de tijdmachine. De doelgroep zijn basisschoolkinderen en middelbare school scholieren.

Natuurmuseum Brabant – website
Hier leer je alles over planten, dieren en ook nog wat over de mens. Je gaat zelf op ontdekking en leert over de biodiversiteit van Brabant. Veel is interactief en erg leuk voor kinderen. Natuurlijk is het museum niet alleen leuk voor kinderen, alle leeftijden kunnen hier terecht. Er zijn een aantal activiteiten in het museum en er zijn erg veel dieren te zien.

Natuurmuseum Fryslân – website
Dit is een echt ontdekmuseum, met veel verschillende proefjes, spelletjes en opdrachten om alles te weten te komen over dieren en planten. Ook de onderwaterwereld van Friesland komt aan bod, je kan er doorheen lopen zonder natte voeten te krijgen. Daarnaast zijn er drie zalen die samen verwonderland worden genoemd, hier kom je achter verschillende bijzondere feitjes. Tot en met 3 januari 2016 is er in het natuurmuseum de tentoonstelling animals inside out te zien. Zoals de titel al verklapt kan je daar de binnenkant van dieren bekijken. Je ziet hoe dieren eruit zien als je hun vacht en huid weghaalt.

DoeZoo – website
De dierentuin waar je alles kan beleven met al je zintuigen. in plaats van alleen naar de dieren te kijken kan je de dieren beleven op alle manieren. Op deze manier blijft zo’n dierentuin bezoekje erg goed hangen! Tijdens de rondleiding mag je de dieren vasthouden en soms ook voeren. Behalve de rondleiding hebben ze nog meer activiteiten zoals insectenkoekjes bakken en dierenbeeldjes verven.

Hunebedcentrum – website
Hier kan je klimmen en klauteren op het oudste hunebed. Je kan op de foto met je eeuwen oude voorouders en ontdekken hoe die stenen zo terecht zijn gekomen. Een aantal keer per maand zijn er bijzondere activiteiten zoals een stenenspreekuur met de keiendoctor.

Eindhoven museum – website
In dit museum beleeft je de prehistorie en de middeleeuwen van Eindhoven. Er zijn verschillende educatieve programma’s voor scholen waar de prehistorie of de middeleeuwen word nagebootst. De programma’s zijn er van 2 uur tot 2,5 dag. Het park zelf bestaat uit een dorp uit de prehistorie en een stadje uit de middeleeuwen. Al rondlopend leer je alles over hoe het leven er toen uit zag, deze beleving herinner je een stuk beter dan erover lezen in een boek!

Terra Maris – website
In dit museum kan je de Zeeuwse natuur en het landschap ontdekken. Hoe het ontstaan is maar ook hoe verschillend het nu is. Voor scholen is er een scharrelLab waar je van een plant en batterij kan maken maar ook middeleeuwse spellen, een interactieve kleuterrondleiding, ontdekkingstochten en nog veel meer!

Veiligheidsmuseum PIT – website
Alles over de politie, de brandweer en de ambulance leer je hier! Veiligheid is erg belangrijk en PIT draagt daar zeker aan bij. Kinderen leren spelenderwijs alles over hoe ze veilig in het verkeer zijn, een brandje blussen maar ook hoe ze een misdaad oplossen. Een super leuke ervaringen voor al die kinderen die al helemaal enthousiast worden bij het geluid van een sirene. PIT heeft ook een uitgebreid educatief aanbod voor elke groep van het basisonderwijs en ook voor het voortgezet onderwijs. Daarnaast zijn er lesbrieven en lesmateriaal voor in de klas.

Het Spoorwegmuseum – website
Dit museum is perfect te bereiken met de trein, is natuurlijk ook niet anders te verwachten van het spoorwegmuseum! Hier leren kinderen alles over de treinen van Nederland, over de geschiedenis, de feitjes, maar natuurlijk ook het beleven van een treinreis! Het besturen van een trein mag natuurlijk niet ontbreken en een kijkje in het seinhuis is ook niet te missen. Doordat alles wat normaal gesproken op de achtergrond blijft, nu op de voorgrond treedt worden de spoorwegen en de treinen een stuk duidelijker en hebben de leerlingen een volledige beleving. Voor de basisschoolklassen zijn er educatieve lespakketten.

Geef een reactie